De droevige kampioen

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Citaat: "“Hij speelde om te vergeten. Als hij een week niet speelde, voelde hij verdriet opkomen; door aan wedstrijden deel te nemen, schakelde hij het uit.”"

Als Riki Marchena met eigen ogen ziet hoe zijn vader de hand aan zichzelf slaat en kort daarop moet aanvaarden dat zijn mooie moeder met een nieuwe minnaar naar het naburige eiland verhuist, houdt hij er nog maar één obsessie op na: winnen. Hij is vastberaden om nooit meer zo’n verlies te lijden. Riki is afkomstig uit een familie met een grote aanleg voor balsporten. Zijn beide broers zijn erg succesvol. De één als honkballer, de ander als tennisser. Riki gaat onder leiding van zijn oom tennissen. Maar hij heeft een beschadigde achillespees, wat hem dwingt te stoppen.
Daarna gaat hij tafeltennissen. Hij blijkt er heel goed in te zijn. Hij leert heel snel, doordat hij heel goed kijkt naar trucjes en technieken van tegenstanders. Hij kijkt bij alle wedstrijden waar hij maar kijken kan, en noteert alle trucjes en technieken op een blocnote. Dat in combinatie met een hele goede trainer, mevrouw d’Oliviera, levert hem heel veel zeges op, en zelfs een wereldtitel. Op de Antillen wordt hij een groot voorbeeld voor de jeugd en krijgt de bijnaam ‘The Parera Kid’.

Riki zoekt steeds nieuwe uitdagingen. Nadat hij de grote opstand tegen de maatschappelijke misstanden en ongelijkheid heeft meegemaakt op 30 mei 1969, wordt hij gevraagd campagne te voeren voor de politicus Papa Godett. Hij stemt toe en gebruikt zijn populariteit om stemmen te winnen. Na een tijdje stopt hij er mee omdat hij misselijk wordt van de corruptie. Aan het eind van zijn sportcarrière besluit Riki om zijn prijzengeld te investeren in twee sportwinkels.
Zijn moeder, die na de gebeurtenis met Riki’s vader met een minnaar naar Aruba is vertrokken, komt zich ineens weer met hem bemoeien. Zij krijgt een goede plaats in het goedlopende bedrijf van Riki, wat niet helemaal zijn plan was. Riki kan het niet over zijn hart krijgen zijn moeder te weigeren uit zijn bedrijf. Hij vlucht naar het casino, waar hij heel veel van de omzet vergokt. Hij belandt voor 2 jaar in de gevangenis, waar hij boeken gaat lezen van Zarathoestra, waar heel veel spreuken van in het boek staan. Hier komt hij ook in contact met drugs.

De eigenlijke hoofdpersoon van De droevige kampioen is het eiland Curaçao. Juist dat maakt het tot een uitzonderlijke roman: achter iedere gebeurtenis duikt de Caribische smeltkroes op. Een grandioos boek over glorie en verval!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Curaçao