De econome

Gelezen door: Peter Geiregat (470 boeken)

Citaat: "Een soort kameraadschap zouden ze hebben -een woord waarbij je gewoon je kleren kon aanhouden- ze zouden goede vrienden zijn, wie weet wat ervan kwam."

Linde Wielantz is econome. Daarmee is de titel van het boek verklaard, maar voor de rest komen er weinig economische achtergronden in het boek aan bod. Een misleidende titel dus. Tenzij je economen associeert met mensen die een succesvol leven uitgebouwd hebben. Zakelijk lijkt het Linde voor de wind te gaan, maar haar gezinsleven is onbestaande: eerder een opeenvolging van one-night stands. Met haar ravissante uiterlijk is ze een echte meesteres van de verleiding.

Als ze een lift geeft aan een jongeman komt haar leven in een andere dimensie terecht. Bijna letterlijk, want Silbering is een mysterieuze man. Hij is indringend en als het ware altijd en overal aanwezig. Alsof hij weet wat Linde van plan is. Hij bezorgt haar een DVD waarop ze een rode auto ziet die bij een ongeval betrokken was. Haar auto?

We volgen Linde naar Zuid-Duitsland. Met een flinke scheut magisch-realisme wordt de lezer meegenomen in een nieuwe leefwereld.
Als Linde uit coma ontwaakt, krijgt ze van de dokter te horen dat ze een aangeboren hartafwijking heeft. Silbering wordt meer en meer haar (enige?) steun en toeverlaat, want blijkbaar hebben haar weinige (?) vrienden/kennissen haar niet gemist. Iedereen is het er echter over eens dat ze veranderd is. Ze beschikt over nieuwe inzichten die ze vroeger niet had.

Nadat er in haar flat ingebroken is, neemt ze haar intrek bij Silbering. Ondanks enige antwoorden, blijft de man een mysterie. Ondertussen wordt ze door de politie gezocht voor de moord (euthanasie) op Gé de Bock. Heeft ze Gé echt ontmoet in Zuid-Duitsland? Is ze er überhaupt wel geweest.
In het laatste hoofdstuk komen Linde en Silbering tot elkaar op de enige denkbare manier. Een mooie afsluiter van een boek dat een speciale sfeer oproept en niet ontgoochelt door een warrig einde.

Na De hydrograaf is dit opnieuw een boek dat me geraakt heeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: