Vrouwen op het strand

Gelezen door: Marita Schaukens (138 boeken)

Citaat: "Ik had lang genoeg in de theaterwereld gewerkt om te weten dat mensen niet zeggen wat ze bedoelen en dat de betekenis zich achter de woorden verschuilt."

Het motief van de ontmaskering valt op in deze eerste roman van de Scandinavische Alsterdal, journaliste en schrijfster (film, opera en toneel). De ik-verteller, toneelscenariste Alena (Ally), reist naar Europa en doet steden aan als Parijs, Lissabon, Praag en Spaanse kustplaatsen om haar man Patrick Cornwall, een erg gedreven en geëngageerde onderzoeksjournalist voor een Amerikaanse krant, terug te vinden. Ze raakt verwikkeld in de netten van vooraanstaande en tot in de hoogste kringen gerespecteerde zakenlui die verantwoordelijk zijn voor de immorele handel in mensen uit Afrika via de zuidelijke nauwe zee-engte. Dat leidt tot een goed geschreven finale afrekening aan het eind van de roman.

Alsterdal verweeft daartussen de kortere verhalen van de jonge Zweedse Terese en van een Afrikaanse vrouw, gebeurtenissen die uiteindelijk samenvloeien met het verhaal van Ally. De schrijfster slaagt er zo in de keuze voor die drie verhaallijnen niet te kunstmatig te laten overkomen. Er is samenhang, ook door het vermelde motief van schijn-zijn, en ook door de aandacht voor gezinsrelaties: Ally is zwanger, maar zal het kind ooit zijn papa kennen? Ally, van oorsprong Tsjechisch, kent zelf haar vader niet. Dat de roman eindigt in Praag, de stad die het hoofdpersonage als tiener met haar moeder verliet, is niet toevallig.

Alsterdal schrijft vlotte dialogen, heeft aandacht voor de hedendaagse maatschappelijke realiteit van illegalen, maar ze moet nog 'rijpen' als auteur: het is allemaal nog wat te bestudeerd, het is alsof ze er teveel moeite voor gedaan heeft.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (255 boeken)

Citaat: "Op dat moment brak het eerste ochtendlicht door van ergens achter de berg en de zee kleurde groen. Ze keek recht in het gezicht van een dode. Zijn ogen waren gesloten, maar zijn mond was een wijd open gat, als een verdronken schreeuw die niet gehoord werd en erin glinsterden witte tanden die op en neer leken te bewegen onder het water."

Héél aktueel. Over mensenhandel van Afrika naar Europa. En wat daar allemaal achter zit aan winstbejag en respectloos omgaan met mensen. Boeiend geschreven. Spannend!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Spanje