In de naam van TienKamelen

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Daar op de markt kwam opeens een van de verkopersnaar me toe. Hij wees naar mijn buik en bood tien kamelen voor mijn kind."

Het weeskind TienKamelen woont in een rusthuis. Haar moeder, die er verzorgster was, stierf in het kraambed, waarna de bejaarden besloten het kind te houden en zelf op te voeden. Ze begon aan de wereld zonder ouders, ze kwam te vroeg en ze was te klein, ze was door elkaar geklutst en had ook te weinig lucht gehad. De verwachtingen waren van meet af aan niet hoog gespannen. Maar toch heeft TienKamelen een gelukkige jeugd tussen de vijftig bejaarden. Ze kent elk hoekje van elke kamer, en alle verhalen van de vijftig bewoners. Elk deel van haar is anarchie zegt Bero, de oude directeur van de school, van haar haar haar tot haar woorden. Hij noemt haar een revolutie op zich. De bejaarde bewoners, die niet altijd precies weten in welke tijd ze leven, zorgen voor haar opvoeding. Ze omringen haar met verhalen: over vroeger, over het dorp, over haar naam.

Maar het veilige leven blijft niet duren. Als ze achttien wordt, vertelt een gemeenteambtenaar haar dat ze weg moet. Officieel bestaat ze immers niet; ze heeft geen familie en geen papieren. TienKamelen vertrekt en probeert haar herinneringen te vergeten. Ze is op zoek naar een toekomst, naar haar eigen verhaal. Ze strandt in het zuiden, waar ze tussen andere illegalen een nieuw leven probeert op te bouwen. Ze kan haar verleden echter niet blijven ontlopen.

In een lichte, opgewekte stijl met veel fijne humor vertelt Bouke Billiet het verhaal van een zoektocht naar identiteit en volwassenheid. Met genegenheid schetst hij de karakters van de kleurrijke personages. Het zijn buitenstaanders die de lezer raken, net als de scherpe inzichten waarmee Billiet kritiek levert op de huidige maatschappij. TienKamelen kaart op een verfrissende manier het actuele thema van mensen zonder papieren aan. Is ook heel vrouwvriendelijk en weet heel geraffineerd maatschappijkritiek met entertainement te combineren.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: