De biezenstekker (Cyriel Buysse, romans en verhalen)

Gelezen door: Marita Schaukens (140 boeken)

Citaat: "Zij had volstrekt niet op zijn komst gerekend. Zij leefde in de waan dat hij, volgens zijn straf, nog wel ruim een maand in de gevangenis moest blijven."

Als je een lange tijd moderne romans las, waarin de chronologie van de gebeurtenissen aan flarden wordt getrokken, verhaallijnen met wisselende vertelperspectieven worden opgebouwd... dan is het plots een verademing een klassieke novelle van een grote verteller te lezen. 

De biezenstekker heeft een duidelijk begin en (open) einde en de weg ertussen beslaat enkele jaren. Een auctoriale verteller gidst de lezer, snel maar vakkundig, via korte hoofdstukjes naar de onvergetelijke climax. De dramatisch afloop, het toeslaan van het noodlot, is van bij de start onafwendbaar.

Buysse was een naturalistisch auteur en hij schetst hier met veel empathie het armoedige bestaan van  ex-gevangene Cloet -een ruwe onverbeterlijke vechtersbaas-, zijn vrouw, het zoontje Julken en hun andere kinderen. Hij toont hoe gebeurtenissen een mens kunnen veranderen, hoe een mens zijn menselijkheid kan verliezen en als een dier kan reageren. Buysse laat die personages in het Gentse dialect met elkaar "converseren". Dat alles maakt deze novelle  onweerstaanbaar: nooit vergeet je als lezer nog het tragische lot van Julken en het hondje Siesken, de verruwing van vrouw Cloet, haar drijfveer en het resultaat van dat alles op de laatste pagina.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: