Ik, de ander

Gelezen door: Mieke De Neve (1 boeken)

Citaat: "1999. Herfst aan de koude Donau-oever. De aansluipende schemering doopt de ondanks hun leugenachtige pronk versjofelde paleizen aan de oostzijde van de rivier in een herfstig appelgroen. Alles in mij slaapt, diep en roerloos. Ik roer in mijn gedachten en gevoelens als in een wagonlading lauwe teer. Waarom voel ik me zo verloren? Waarschijnlijk omdat ik verloren ben."

Dit zijn de eerste zinnen die Imre Kertézs schrijft. Als vijftienjarige Hongaarse jongen werd hij door de Eichmanns troepen in 1944 naar Auschwitz gedeporteerd en in 1945 bevrijd uit Buchenwald. Teruggekeerd wordt hij journalist en partijlid, maar hij trekt zich al snel terug uit de maatschappij. Hij leeft 35jaar op een piepklein flatje in Boedapest waar hij schrijft in een drukkend isolement.
Het boek bestaat uit een aaneenschakeling van gebeurtenissen en gedachten bij zijn reizen naar Berlijn, Tel Aviv, München, Hamburg en Amsterdam. Op deze plaatsen geeft hij lezingen en voordrachten waarbij hij somber terugblikt op 10 jaar "verlossing" van het communisme. Telkens weer is hij op zoek naar het waarom van de holocaust, want hij gelooft niet in het lot. Het is niet waar dat alles komt zoals het komt, niemand wordt bepaald door het noodlot. Dit maakt van hem echter een eeuwige buitenstaander en eenzaat en blijft hij compromisloos en verloren. Zijn zwart-wit verhalen over schuld en onschuld zijn niet gemakkelijk om te lezen.

Volgens bronnen mag Imre Kertész dan wel de eerste Nobelprijswinner van Hongarije zijn, in zijn land is daar weinig van te merken. De manier waarop Kertész over Auschwitz schrijft, strijkt tegen de haren in van het nieuwe, naar antisemitisme neigende totalitaire denken in Hongarije. Hongarije zag en ziet zichzelf niet als antisemitische dader of collaborateur van het Hitler-regime, maar eerder als slachtoffer van de geschiedenis van de twintigste eeuw. Daarom noemt hij zelfzelf liever geen Hongaar of Jood. Voor hem is schrijven zowel een noodzaak, een vlucht als een redmiddel om zijn geestelijk wereld te redden. Alvast geen luchtig verhaal maar zware lectuur die niet makkelijk leest.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: