De eindafrekening

Gelezen door: Bart Verdeyen (611 boeken)

Citaat: "Wat haatten we? We haatten de mensen die een huilende baby bij de enkels konden pakken en zijn schedel met een klap tegen de muur konden verbrijzelen. We haatten de mensen die andere mensen als beesten vieze, middeleeuwse straten in konden jagen, en ze daar konden laten verhongeren zodat hun lijken werden aangevreten door zwerfhonden."

Aan het gebouw van de Verenigde Naties in New York wordt een man door de veiligheidsdiensten doodgeschoten. Wanneer men het lichaam onderzoekt, blijkt het om een bejaarde man te gaan. Nochtans had de beveiligingsmedewerker voor zijn fatale schot een signalement van een mogelijke terrorist doorgekregen.
Tom Byrne wordt gevraagd om de familie van het slachtoffer op te zoeken en hen een financiƫle deal aan te bieden in ruil voor hun stilzwijgen. De VN is immers beducht voor een internationaal schandaal. Rebecca Merton is echter niet bereid een deal te aanvaarden. Wat zij wil is dat de waarheid omtrent haar vader Gerald aan het licht komt. En die waarheid zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben!
Gerald Merton was immers een overlevende van de nazi's en heeft over die periode een dagboek geschreven. Uit gesprekken met Rebecca wordt ook duidelijk dat hij lid was geweest van een organisatie met als doel ex-nazi's uit de weg te ruimen. Maar dat was jaren geleden. De grote vraag die nu rest is: wat deed hij rond het VN-gebouw?
Zeer aangrijpend boek dat een van de zwartste periodes uit de geschiedenis als uitgangspunt neemt. Ook het nawoord is zeer interessant en biedt stof tot nadenken, want veel beschreven zaken in het boek berusten op waargebeurde feiten!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: