De brief in Berlijn

Gelezen door: Marita Schaukens (135 boeken)

Compositorisch, stilistisch en verteltechnisch is dit liefdesverhaal in een politiek-historische context een juweeltje vanaf de eerste bladzijde. McEwan is sterk in het beschrijven van veranderingen in het menselijke gedrag en in het oproepen van gedachten en emoties die duidelijk worden voor de lezer, niet door expliciete omschrijvingen, maar wel door het ritme in de zinsbouw.

Het geleidelijk aan verweven van het privéleven van de Brit Leonard Marnham met zijn geheime opdracht in het Berlijn van 1955 (Koude Oorlog) is voorspelbaar, maar gebeurt op meesterlijke wijze. McEwan slaagt er bovenal in een climax in te bouwen waarbij de lezer de bladzijden in een ijltempo omslaat, als hij een gebeurtenis verhaalt die erg dicht bij de gruwel in De cementen tuin komt. Ook in die roman willen zijn personages de buitenwereld niet laten binnendringen en verkiezen ze een eigen orde.

Het is een roman waarvan de plot  niet mag worden onthuld. Alleen na het lezen van dit werk weet iedere lezer waarom ....

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
superwoman op 8 maart 2012:
Helemaal in de stijl van McEwan geschreven. Je hebt het gevoel dat je een liefdesroman aan het lezen bent, maar geleidelijk aan komt de gruwel het verhaal binnen. Ontstellend en confronterend.