Passage Istanbul

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Het Oog in ´t Zeil-Stedenreeks is een serie ongelooflijk knappe en originele reisgidsen waarin zowel de reizigers als de thuisblijvers kunnen grasduinen en waarin de steden bekeken worden door de ogen van hun bezoekers - vaak internationaal bekende mensen uit heden en verleden. Passage Istanbul is het achtste deel in de reeks.

Eén van mijn lievelingssteden is Istanbul, en dat is ook waarschijnlijk één van de redenen waarom ik zo van het werk van Orhan Pamuk hou. Hij weet zo mooi de rijke culturele en historische geschiedenis een plaats te geven in diverse van zijn werken. Ook in Passage Istanbul komt deze prachtige stad tot leven door essays en verhalen van groten uit de wereldgeschiedenis. Lord Byron, Gustave Flaubert en Virginia Woolf vertellen hun ervaringen met deze metropool..
Gedichten die de Griekse dichter Konstantin Kavafis in de stad schreef, zijn voor het eerst in vertaling opgenomen. Reizigers die er rond 1900 verbleven zijn Maurits Wagenvoort, Marius Bauer en Kees Valkenstein, en hun Franse tijdgenoot Pierre Loti. Simenon interviewde Trotski als balling op de Prinseneilanden, en Joseph Brodsky, die de stad verafschuwde, schreef met zijn Vlucht uit Byzantium een van de mooiste essays over de stad. Voorts kijken we mee met Agatha Christie, James Bond en Graham Greene naar Istanbul in de film.

Componist Theo Loevendie onthult in een interview hoe hij de Turkse volksmuziek in Istanbul ontdekte. Het is een ideale voorbereiding op een bezoek aan deze stad. Het een prachtige ervaring om in de voetstappen te lopen van een of meer van de min of meer beroemde persoonlijkheden die in deze bundel aan het woord komen, en je eigen ervaringen aan die van hen te toetsen. Ook heel bijzonder is de informatie over de positie van de vrouw en de sfeer tijdens het Ottomaanse Sultanaat (tot 1923). De goedgekozen zwart-witillustraties prikkelen de fantasie en geven de prachtige teksten nog meer kracht.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: ISTANBUL