Liefde heeft geen hersens

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: "Het geruis van een broek die wordt aangetrokken, een tik van een gesp, een ritssluiting die dichtschuift, nogmaals de gesp. Hij pakt zijn hemd van de vloer, trekt het aan, misschien kijkt hij naar me terwijl hij de knoopjes sluit. Hij moet het doen met het licht dat van de straatlantaarns binnenvalt."

Mensje van Keulen beschrijft in haar boek verschillende facetten van de liefde. Hoofdpersoon Romy, een weduwe, heeft een passionele liefde gekend, spijtig genoeg met het nodige geweld. Haar zoon leeft in een commune en heeft een homorelatie, haar dochter woont samen met een oudere, invalide man, voorwaar geen voorbeelden van stabiele relaties. Dan is er ook de buurvrouw, slachtoffer van een roofoverval en last but not least de conciërge die een geheime, ziekelijke passie heeft opgevat voor Romy. De auteur slaagt erin deze personages geloofwaardig neer te zetten in een best boeiend verhaal, geschreven in een mooie taal en stijl.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Citaat: "Ik kies voor crematie. Ik wil niet dat ze later langs me heen lopen als ik in zo'n gat lig (...). Dat is nou echt het onderspit delven, en dat kan je toch maar beter voorkomen."

Irma is een oude balletdanseres waar Romy dagelijks wat huishoudelijke werkjes opknapt. Op een morgen zit Irma te slapen op de stoel. Romy poetst er omheen, maar haar angst wordt waarheid: Irma is dood.
Romy spoedt zich naar haar eigenlijke job op het kerkhof. Harro, de conciërge die heimelijk verliefd is op Romy merkt tijdens het korte gesprekje dat er iets scheelt, maar Romy zegt niets omdat ze denkt dat haar zoon Christi er iets mee te maken heeft. Pas 's avonds vertelt ze Harro dat Irma dood is. Harro vermoedt dat Romy achter de dood van Irma zit. 

Het is een roman die mooi in elkaar steekt: gewone mensen met gewone gevoelens. Afwisselend vertellen Romy en Harro hun verhaal. Als lezer kennen we de waarheid niet, maar kennen we wel de onjuistheden in Harro's gedachten.

Waar is de kat van Irma en wie heeft het ontbrekende beeldje meegenomen? Je kan bezwaarlijk van een whodonit spreken, maar het is een mooi luik van dit verhaal dat ook doorspekt wordt met maatschappijkritiek (de vleesindustrie, angst, geweld op straat en binnen het huwelijk, vervreemding tussen ouders en kinderen).

Dit boek haalde de shortlist van de AKO-literatuurprijs. Of dit verdient was, weet ik niet, maar ik heb het in ieder geval heel graag gelezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: