Liefde, enz.

Gelezen door: André Oyen (3553 boeken)

Met Talking it Over (Trioloog) vertelde Julian Barnes zijn visie op een driehoeksverhouding als ode aan Jules et Jim van François Truffaut.
Gillian, Stuart en Oliver trekken veel met mekaar op en het onvermijdelijke gebeurt: Oliver wordt verliefd op Gillian. Ook als Stuart en Gillian trouwen blijft Oliver Gillian charmeren. Na een jaar huwelijk bezwijkt Gillian voor de charmes van Oliver en zij verlaat Stuart om met Oliver te hertrouwen. Op hun huwelijksdag komt het tot een slaande ruzie tussen beide vrienden. Maar Oliver en Gillian trekken naar Zuid-Frankrijk en betrekken er een idyllisch nestje waar twee dochterjes worden geboren. Zo eindigde Triloog.

Barnes maakte van een overbekend thema in de literatuur een origineel boek omdat hij de drie betrokkenen plus af en toe een randfiguur in monologen elk hun versie van het verhaal laat vertellen. Het is niets voor Julian Barnes om een koppel waar hij zoveel heeft in geïnvesteerd lang en gelukkig te laten leven. Want net tien jaar later gaat hij, en met hem zijn lezers, eens kijken wat er van Gillian, Stuart en Oliver gekomen is. Persoonlijk ben ik een geheid tegenstander van een vervolg op een groots boek. Na lezing van zo’n beklijvend boek kan je als lezer nog zoveel invullen. Als er dan een vervolg komt word je fantasie gedwarsboomd en dat is iets wat ik een schrijver moeilijk kan vergeven, zelfs als dat mijn grote favoriet Julian Barnes is en hij zich bovendien nog zéér behoorlijk uit de slag weet te trekken. Want dit vervolg Love etc. (Liefde enz.), geschreven in dezelfde stijl als Talking it Over, is op zich een goed boek. Maar er is een nadeel: het is clichébevestigend en wel in die mate dat het wat voorspelbaar wordt. Wellicht was dat juist de bedoeling wel, want de finale van het boek veegt al die clichés onder tafel en levert een heel bijzondere plot af met een open eind. Dat open eind verontrust me wel een beetje, want misschien krijgen we over tien jaar wel het derde deel en dat zou helemaal te gek zijn! Hoe het ook zij, niettegenstaande alle mogelijke reserves die ik tegen het werk had en heb, kan ik niet ontkennen dat Love etc. (Liefde enz.) een duivels goed boek is waarin de personages zo ijzersterk zijn dat Truffaut wel eens zou willen reïncarneren om een vervolg op Jules et Jim te maken.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zuid-Frankrijk