Angélique

Gelezen door: André Oyen (3340 boeken)

Citaat: "De negers hebben mij verkracht. Ik hoef dat niet onder stoelen of banken te steken. Maar mijn overste en het Hoogste Gezag, die hebben mij pas helemaal de dieperik ingeduwd."

Deze roman begint heel indrukwekkend over een vrouw van middelbare leeftijd die op een toilet in een restaurant zit te huilen. Ze is dakloos en haar bezit kan in een winkelwagentje. De enige oplossing is een opvangtehuis voor vrouwen. Ze haat het, heeft al vele tehuizen gezien in Vlaanderen en in Nederland, maar het kan even niet anders. Ze is een uitgetreden missiezuster maar haar geloof in de katholieke kerk heeft ze verloren, het kruisbeeld hangt ze met de rug naar de kamer toe. In het tehuis ontmoet ze de jonge hoogzwangere halfbloed Nancy, die een nieuwe wereld voor haar is. Op het eerste gezicht hebben ze niets gemeen, maar als Angélique's verleden zich ontvouwt en ze wat meer over Nancy hoort, groeit er een zekere band.

De roman is klein maar krachtig. Het laat een vrouw zien die in haar leven de verschrikkingen heeft meegemaakt van een oorlog in Belgisch Congo en die een vrouw ontmoet die in haar jonge leventje ook al genoeg ellende heeft meegemaakt. In een mooie onbevangen en soms rake taal zet Vlaminck twee verschillende levens neer, die elk symbool staan voor een eigen generatie. Het zijn twee tijdsbeelden van België: een oude katholieke wereld en een nieuwe van god los zijnde wereld. Erik Vlaminck weet in 63 bladzijden een heel aangrijpend verhaal te vertellen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: