De Horizon

Gelezen door: Heleen Rijckaert (6 boeken)

De Franse succesauteur Patrick Modiano schreef met De horizon een novelle die qua thematiek aansluit bij zijn vorige boeken. Jean Bosmans is schrijver en woont in Parijs. Hij is een moderne flaneur die al wandelend door de grootstad herinneringen ophaalt aan zijn verhouding met ene Margaret Le Coz. Toeval brengt haar in zijn leven en laat er haar ook weer uit verdwijnen. Flarden van herinneringen aan de dubieuze relatie met Margaret zijn de leidraad van het verhaal. Beide personages zijn ook op de vlucht: hij voor zijn opdringerige moeder, zij voor een zekere Boyaval. De herinneringen van Bosmans hangen samen met straten of plekken in Parijs. Daardoor neemt Modiano de lezer mee op een intuïtieve tocht door de Franse hoofdstad.

De horizon is een subtiel verhaal over de nostalgische hang naar een verleden vol vragen. Modiano schrijft gecontroleerd en evenwichtig. Het verhaal barst nooit uit zijn voegen. Memorabel is De horizon echter niet. Eerder een snelle hap tussendoor voor wie een portie melancholie naar vervlogen tijden wel kan smaken. 

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Marita Schaukens op 5 januari 2015:
Opnieuw genoten van deze Modiano die in de laatste bladzijden onvergetelijke beelden oproept: na de wandelingen door Parijs is er nu de dwaaltocht door Prenzlauer Berg, de mooie wijk in Berlijn, waar hij de jaren geleden verdwenen Margaret Le Coz hoopt terug te zien, of zoals hij het voorspelde, "wanneer [ze] op een dag zich als door wonder in dezelfde tunnel bevinden. En dan begint alles voor [hen] weer van voren af aan, hier in deze nieuwe wijk" (p. 122).