Na de barbarij

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: "Het was de maand maart van het jaar 1946. De grootvader van Alma, Tilden Matthews Boyd, was alweer een halfjaar thuis na zijn terugkeer uit de oorlog in de stille Zuidzee, waar hij een verschrompelde rechterarm aan had overgehouden die boven de elleboog geheel ontvleesd was en alleen nog bestond uit bot omwikkeld met een uitgedroogde omelet van littekenweefsel."

T.C.Boyle vertelt in zijn boek de verbeten strijd tussen twee soorten ecologisten, aktief op de kanaaleilanden: éénerzijds de reali's, die  met pijn in het hart sommige diersoorten zoals ratten en wilde varkens doden om andere te redden, en anderzijds de fundi's, zij die niet willen weten van het doden van dieren, die geen compromissen willen sluiten. Dit is best een interessant gegeven voor een roman, maar de auteur focust zich volgens mij teveel op het vertellen van een aantal lang uitgesponnen verhalen, die best interessant en leesbaar zijn, maar vergeet de spanning tussen zijn personages goed uit te werken.
Alma, hoofd van de ecologische organisatie die de kanaaleilanden beheert, blijft een oppervlakkige figuur, plots is ze zwanger, plots eindigt haar relatie met de vader van haar ongeboren kind en hoe zijn haar gevoelens voor haar ecologische tegenstander, Dave. Deze wordt wat eenzijdig getekend als een opvliegende, rancuneuze fundamentalist. Met deze personages was zeker meer te doen! Toch blijft de schrijver een boeiende verteller, misschien iets te breedsprakerig, maar zeker leesbaar.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: kanaaleilanden