30 Nachten in Amsterdam

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Veel heeft Henk de afgelopen tien, twintig jaar niet meer aan zijn tante gedacht, en wanneer ze hem te binnen schoot, dacht hij: ze is dood. Vast allang heengegaan in armoe, in Amsterdam, een wegloper, een deserteur uit de Karoo. Tante Zan van de toevallen. En wanneer ze ’s nachts in zijn gedachten opduikt, als hij alleen in zijn huis ligt en de Karoowind de takken over het zinken dak schuurt, dan duwt hij die gedachten weg naar waar ze thuishoren: de vergetelheid. "

Het jaar 2011 sloot ik heel waardig af met een verbijsterend knap boek van Etienne van Heerden (1954), 30 Nachten in Amsterdam. Alhoewel hij één van de belangrijkste hedendaagse auteurs van Zuid-Afrika blijkt te zijn had ik nog niets van hem gelezen, maar dat gaat zeker veranderen. Hij heeft inmiddels een tiental boeken op zijn naam staan, waaronder De betoverde berg, Het zwijgen van Mario Salviati en In plaats van liefde. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald. Voor 30 nachten in Amsterdam ontving hij onder andere de WA Hofmeyr prys 2009 en de Hertzog prys 2010. Van Heerden is als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Kaapstad.

Henk de Melker is museumassistent in een kleine stad in Zuid-Afrika. Hij is een introverte, nauwgezette onderzoeker die monografieën schrijft over weinig kleurrijke personages. Op een dag ontvangt hij een brief van een Amsterdamse advocaat waarin staat dat zijn excentrieke tante Zan, die hij jaren niet heeft gezien, is overleden. Zan de Melker was een betoverende vrouw. Ze was zowel Zan van de plotselinge epileptische aanvallen als Xusan van de mysterieuze glazen kamer. Ze was Susan wier onbeschaamde seksuele gedrag de gemeenschap te schande maakte. Xan, let op de X van Xosa, de politiek activiste, en Xusan Dimelaki, ster van het Amsterdamse theater. Zan laat Henk haar huis in Amsterdam na, maar om aanspraak te maken op de erfenis moet hij wel naar Nederland komen en Zuid-Afrika vaarwel zeggen.

Henk vertrekt naar Amsterdam, onvoorbereid op wat hem daar te wachten staat. Hij werkt er aan zijn biografie over een onbekende broer van Van Gogh, maar maakt ook kennis met zakkenrollers, hoeren en straatmuzikanten – en begint te veranderen. De tijd is aangebroken om verzwegen geheimen uit zijn jeugd onder ogen te zien. En sinds de ontvangst van de brief wordt Henk achtervolgd door zijn kinderjaren. Het is alsof het bericht over de dood van tante Zan alles heeft opengelegd. Hij wordt met dingen geconfronteerd die hij liever niet had geweten! Na dertig nachten in Amsterdam zal hij nooit meer dezelfde zijn.

30 nachten in Amsterdam wil ik graag aanraden aan de lezer die graag in een boek graaft en tot zijn verwondering op onbekende dingen stuit zoals bijvoorbeeld een andere kant van de anti-apartheidsbeweging. Etienne van Heerden  laat een andere kant van de anti-apartheidsbeweging zien. In een interview zegt de auteur dat hij deel uitmaakt van een generatie van Afrikaanstalige schrijvers (samen met Marlene van Niekerk, Ingrid Winterbach en Eben Venter) die de afgelopen jaren redelijk onafhankelijk van elkaar romans hebben gepubliceerd waarin de plek als herinnering een belangrijk thema is. En inderdaad, zijn werk doet heel sterk denken aan Marlene van Niekerk. Een kluif om in weg te kruipen en alles en iedereen te vergeten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: ""Een fiets, een baaisikkel," zeur ik tegen MaOlivier, en zij moet eerst bellen met mijn ouwe dutbroer op de plaas, met de man van mijn ouwe Pretoriazus ook. MaOlivier belt de konkelmannen eerst. Als Henkie niet zo klein was geweest, had ze hem ook om raad gevraagd alleen omdat hij van hun sekse is.
"Denken jullie dat het vertrouwd is, Zan op een fiets?""

Dit boek geeft op schitterende wijze de sfeer in Zuid-Afrika in volle apartheid weer.Twee vertellers wisselen elkaar af: Susanne "Zan" de Melker, een vrijgevochten, jonge, blanke vrouw met contacten  in de verzetsbeweging; en daartegenover Henk de Melker, neef van "Zan".
Henk is erfgenaam van zijn tante "Zan" op voorwaarde dat hij naar Amsterdam reist om zijn erfenis op te eisen. Het zijn twee verhaallijnen - het leven in een Zuid-Afrikaans dorpje, met de vele verhalen rond de exentrieke tante "Zan" tegenover de belevenissen van Henk in Amsterdam, waar hij een aantal personen ontmoet die belangrijk waren in het leven van zijn tante.
"Zan" de Melker spreekt een merkwaardig taaltje, een idioom van Zuid-Afrikaans, met vele gedachtensprongen, met veel associaties, weglating van leestekens. Dit hindert de vlotte leesbaarheid van het verhaal, maar schept wel een apart, exotisch wereldje rond de persoon van "Zan".
Misschien iets te uitvoerig, maar goed geschreven boek. Naar het einde zorgt de auteur voor een onverwachte wending, een onverwacht slot.
Een aanrader voor iedereen die een verhaal over het rijke en turbulente verleden van Zuid-Afrika wil lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Zuid-Afrika