Post voor Mevrouw Bromley

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: "Je bent laat, zei hij. Over een paar minuten begint je college al.
Ik moet een omweg nemen. Het stikte weer van de ronselaars.
Vertel mij wat. Ik ben ook weer twee keer aangeklampt."

Ik heb dit boek met veel plezier gelezen omdat het vertelplezier van de auteur van de bladzijden springt. Stefan Brijs is en blijft voor mij een geboren verteller, die een verhaal beklijvend weet te vertellen: goed gedoseerd, met veel weetjes over de periode van het vooroorlogse Engeland, gekruid met wat humor en sentiment, zonder ooit sentimenteel te worden, maar vooral met overtuigende, menselijke personages. De figuur van John Patterson, enerzijds een pacifist, anderzijds onder enorme sociale druk om dienst te nemen, is mooi uitgewerkt. Rond hem wentelen een aantal figuren die goed in het verhaal passen, die zijn persoon benadrukken en vervolledigen.

Tussen de regels stelt Brijs ons de vraag hoe lang een individu kan weerstaan aan die druk, misschien kunnen we doordenken en ons afvragen hoe dit nu, vandaag, zou verlopen. Zijn we nog bereid om te gaan vechten voor het vaderland? Het enige minpuntje in dit boek is de stijl : ik mis een beeldrijke taal, wat versiering en verfraaiing in de stijl, het komt wat zakelijk over, maar misschien is dit wel de meest aangewezen stijl om deze vertelling vlot te brengen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Prachtig verhaal en schitterend verteld. Na zijn vorige boek waren de verwachtingen erg hoog gespannen, maar hij lost ze helemaal in, en met verve. Het is een verhaal over de helden die aan het front gaan strijden en over zij die thuis blijven en de druk van thuis heel erg aanvoelen. Bijzonder goed gedocumenteerd, met heel veel details over de setting, het Engeland van het begin van de 20ste eeuw. Alles past ook naadloos in elkaar, alle figuren, alle personages.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Post voor mevrouw Bromley is een roman die op een prachtige manier vertelt over de grote oorlog, de eerste wereldoorlog. Ik hoor het u al denken zo zijn er reeds vele geschreven. Jazeker, maar niet op zo’n manier als schrijver Stefan Brijs dit met deze roman heeft gedaan. Brijs laat in deze roman vooral de gewone man aan het woord. Hij maakt ons deelgenoot van deze oorlog via twee vrienden. Voor de ene, Martin, kan het niet snel genoeg gaan om zijn vaderland te dienen voor de andere, hoofdpersonage John Petterson , is er de ongelofelijke druk van de gemeenschap om zich als vrijwilliger op te geven.

De roman geeft je een duidelijk beeld m.b.t. de oorlogspropaganda, hoe er van hoog tot laag een loopje met de waarheid werd genomen. Brijs is erin geslaagd om de sfeer van de loopgraven, het verlies van een geliefde, de doodsangst van een soldaat of burger, het oorlogstrauma, de hoop en wanhoop, de lafheid en de overmoed levensecht op te roepen. Menig non-fictie boek doet hem dit niet na. Het boek blijft na dagen nog bij mij nazinderen ….helaas is de thematiek nog brandend actueel. Ik was en blijf gewonnen voor de roman Godenslaap van Erwin Mortier maar met deze roman evenaart Stefan Brijs zeker de klasse van Erwin Mortiers roman. Nu, de 2 romans zijn misschien ook niet echt met elkaar te vergelijken door hun verschillende invalshoek. Voor mij zijn beide boeken juweeltjes en een eerbetoon aan onze grootouders!

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Rony Borghart op 28 februari 2012:
Dat het 2 schitterende boeken zijn ben ik met je eens. Toch vind ik niet dat Brijs hier het niveau van Mortier evenaart. Ik meen dat Godenslaap literair in een hogere klasse thuishoort.

Gelezen door: Peter Geiregat (478 boeken)

John en Martin zijn twee jeugdvrienden anno 1914. De oorlog drijft een wig tussen hen als de 17-jarige Martin zich met een list aanmeldt, terwijl John er voor kiest om Engelse literatuur te studeren aan de universiteit van Londen. Het sentiment in Londen keert zich tegen alles wat Duits is. Het pattriotisme viert hoogtij. Dat ondervindt John dagelijks. De druk om in dienst te treden neemt groteske proporties aan.

De dood van Johns vader is een keerpunt in het boek. John vindt brieven terug die zijn vader (postbode) achtergehouden heeft. Hij kent de waarheid over het lot van Martin en worstelt of hij dit moet vertellen aan Martins moeder (mevrouw Bromley). In het tweede deel van het boek volgen we John aan het front. Hij is bediende bij een luitenant. Vanuit deze bevoorrechte positie krijgt hij te maken met de briefwisseling van de medesoldaten. Hij zet hier en daar de waarheid naar zijn hand (net zoals de overheid dat doet in haar briefwisseling met de ouders van gesneuvelde soldaten).

Dit boek vertelt over de eerste wereldoorlog. De gruwel komt er in zekere mate aan bod, maar de klemtoon ligt toch op de kleine verhalen van enkele al dan niet dappere soldaten aan het front tijdens wereldoorlog I. Een boek dat je meesleept en pas 500 bladzijden verder loslaat. Dan moet je als lezer ook afscheid nemen van de personages met wie je een stukje deelgenoot bent geworden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

Citaat: "Martin was veranderd. Dat viel me meteen op toen hij in de deuropening verscheen en opgewonden verkondigde dat het oorlog was. Het was woensdagochtend 5 augustus 1914. Ik zat te lezen in Paradise Lost. Zijn komst verraste me meer dan zijn woorden. Ik wist niet wat te zeggen.
"Dat is verdomd goed nieuws, niet?" vroeg hij, verbaasd dat ik zijn enthousiasme niet spontaan deelde, en als om me te overtuigen voegde hij eraan toe:"We zullen die Duitsers eens 'n lesje leren!""

Londen 1914. Martin en John zijn boezemvrienden. Als WO I uitbreekt kiest Martin vol enthousiasme ervoor om als vrijwilliger naar de oorlog te gaan. John daarentegen kiest voor zijn geplande studies. Het boek is in 2 delen.

 

Deel 1 speelt zich af in Londen waar John gaat studeren. De druk om als vrijwilliger in dienst te gaan neemt hand over hand toe op de jonge mannen die thuis zijn gebleven. Het verhaal vertelt het leven van John als burger, als student. Een mooi geschreven chronologische en enkelvoudige verhaallijn. Eenvoudige zinnen, gemakkelijke woordenschat, simpele dialogen. Toch grijpt dit boek je van bij de openingszin vast en doet je verder lezen, snel, een echte page turner.

 

Deel 2. De omstandigheden hebben John ertoe gedwongen dienst te nemen in het leger. De lezer vindt hem terug in Noord Frankrijk, 1917. Het basisverhaal blijft “het leven van John tijdens de oorlog”, maar nu gaat hij op zoek naar “het oorlogsverhaal van zijn vriend Martin” waardoor er een tweede verhaallijn wordt toegevoegd. Bovendien horen we via de post de echo van Londen. Dit geheel wordt overgoten met een flinke dosis emotionaliteit waardoor het tweede deel een stuk complexer wordt dan het eerste.

 

Een prachtige, gemakkelijk te lezen roman. Een must.

 

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (763 boeken)

Na zijn prachtige roman De engelmaker kon ik het niet laten zijn volgende boek te kopen. En daar heb ik natuurlijk geen spijt van. Een roman die zich afspeelt in de Eerste Wereldoorlog waar duizenden jonge mensen de dood vonden. Wat moet dat niet zijn geweest voor de ouders en natuurlijk de soldaten zelf. Je kon niet anders dan meedoen of je werd als een lafaard beschouwd, zoals John Patterson in de roman. En als je dan eens Ieper bezoekt en je staat in de Menenpoort en je ziet die duizende namen op de muren, dan word je er stil van.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: nadinebraeckevelt (1 boeken)

Post voor Mevrouw Bromley is een prachtig boek, heel vlot geschreven! Het is niet te vergelijken met De engelenmaker.

Het is echt een historisch verhaal, je voelt mee met de soldaten en alle ontberingen

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lutgarde Petitjean (1 boeken)

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Noël Gybels (563 boeken)

Meeslepend verhaal, waarin WO I gebruikt wordt om diverse thema's uit te spitten zoals moed en lafheid, vriendschap en trouw, vaderlandsliefde en oorlogsellende. Boeiende en duidelijk gedocumenteerde plot, levensechte personages, alles zet je aan om zelf een oordeel te vormen en te vellen over de diverse situaties. Vooral wordt duidelijk dat je als individu in een oorlog meegezogen wordt zonder nog greep te hebben op de realiteit en dus gedwongen zult worden om keuzes te maken, die vaak zullen botsen met je opvattingen en leefwereld. Achteraf krijg je dan de rekening gepresenteerd, waarmee je dan moet kunnen en leren leven. Een terechte bestseller, die al vaak bekroond is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Jeanne Tielen (151 boeken)

Citaat: "Toen ik die avond op bezoek ging, was meneer Bromley naar de kroeg vertrokken Martin trof ik aan op een matras in de alkoof in de voorkamer. Zijn rechteroog en zijn neus waren blauw en opgezwollen, zijn onderlip was korstig van het geronnen bloed. Ik schrok van zijn toestand, maar voor het eerst voelde ik geen medelijden en evenmin was ik boos op zijn vader, die hem dit had aangedaan. Martin was wel woedend."

Meeslepend, prachtig boek over het leven van John Patterson en zijn jeugdvriend, Martin Bromley tijdens WOI. Martin besluit als tiener aan te sluiten bij het leger als vrijwilliger, terwijl John wil studeren. Beide karakters botsen en worden door elkaar aangetrokken. Dit 'gevecht' is een gevecht in de oorlog.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: lukas somers (1 boeken)

De hartverscheurende keuzes die je moet maken in de Oorlog. Post voor mevrouw Bromley is een boek geschreven door Stefan Brijs. John Patterson is een vrijdenkende jongen wanneer de oorlog uitbreekt, en gaat liever Engels studeren aan de universiteit dan de held uit te hangen in de oorlog. Ook wanneer zijn beste vriend Martin hem probeert te overtuigen, wilt hij niet mee. Maar dan gebeuren er een paar schokkende gebeurtenissen die John toch blijken te beïnvloeden. De titel, post voor mevrouw Bromley, is een zeer mooie en doordachte titel. Enerzijds heb je de vader van John, die postbode is en post achter houdt voor Mevrouw Bromley. En anderzijds heb je John die post schrijft naar mevrouw Bromley maar niet eerlijk is over wat hij zegt. Het boek is op een zeer verhelderende manier geschreven. Stefan Brijs geeft zeer specifieke beschrijvingen die je zo voor de geest kan halen. Ook tijd en ruimte hebben voor hem geen geheimen. Hij kan je mee nemen van de ene plaats naar de andere zonder je aandacht te verliezen. Zo speelt het eerste grote deel van het boek zich af in Hoxton, John zijn geboortestad, maar komt er na een aantal schokkende gebeurtenissen Arras boven water drijven. Ook hier speelt een groot deel van het verhaal zich af.

Naarmate het boek vordert, komen steeds meer thema’s boven drijven. Zo heb je vriendschap, zoals die tussen Martin en John, maar ook liefde, met John die tot over zijn oren verliefd is om Mary. Maar ook dilemma’s, waarbij John twijfelt of wat hij doet wel het juiste is en of hij niet moet stoppen met wat hij doet. Doorheen het boek begin je steeds meer en meer met het hoofdpersonage mee te leven, en ook na te denken over hoe jij in zo een situaties zou reageren. Het hoofdpersonage evolueerde van een jongen naar een volwassenen in de oorlog. Iets wat een heftige evolutie is, maar iets wat Stefan Brijs briljant heeft kunnen beschrijven en gebruiken in zijn boek.

Ik had een grote verwachting van dit boek, want ik had er al veel over gelezen en veel over gehoord. En voor mij heeft hij ook die verwachting ingeleverd. Een sublieme, niet te moeilijk maar ook niet te makkelijke schrijfstijl waarbij je geen minuut je aandacht verloor. Net zoals hij dus ook speelt met de ruimtes in zijn boek. Dit was kortom een schitterend boek dat ik zeker aanraad aan iedereen die graag een roman leest, maar ook een stukje geschiedenis kan appreciëren. Ik wacht al vol spanning op het volgende boek van Stefan Brijs!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: leen de backer (109 boeken)

Iedereen kent dit verhaal reeds, dus samenvatten is niet nodig. Ik lees normaliter nooit oorlogsboeken, de gruwel is er mij teveel aan. maar hier worden veel andere aspecten belicht. Mijn verbeelding sloeg ook op hol, toen ik het voor me zag, een Zeppelin die met een lichtstraal zijn doel zoekt en een bom laat vallen. Hoe standaardbrieven worden geschreven naar de familie van een overleden soldaat en hoe de soldaat steeds als een held wordt beschreven die niet heeft geleden. Veel geleerd!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (253 boeken)

Citaat: "Op dat moment was het nog niet tot me doorgedrongen dat ik weldra het niemandsland in zou trekken. Pas toen ik mijn gezicht met een stuk houtskool zwart had gemaakt en naar mezelf in een spiegelscherf keek, sloeg de angst toe en begon ik als een haas over mijn hele lichaam te beven. Niet alleen de gedachte dat ik zelf zou omkomen, maakte me opeens doodsbang, maar ook dat ik misschien oog in oog met een Duitser zou komen te staan en de trekker moest overhalen."

Er is al veel geschreven over dit boek en ik ben helemaal akkoord met de vorige commentaren. Zeer vlot geschreven, onderhoudend en inderdaad werpt het een licht op de situatie in Londen in het begin van de Eerste Wereldoorlog. Een situatie waar we weinig van weten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ailin Struyve (1 boeken)

Post voor Mevrouw Bromley is een oorlogsroman over twee vrienden in Londen in 1914. Ik vind het geweldig dat je twee totaal verschillende personages leert kennen in het boek. Enerzijds is er Martin Bromley, die zich vol enthousiasme als vrijwilliger aanmeldt wanneer de oorlog uitbreekt. Aan de andere kant heb je John Patterson, het hoofdpersonage. John kiest ervoor Engelse literatuur te studeren aan de universiteit. Eerst wordt het begin van de oorlog geschetst. Ieder die zich niet wilt aanmelden, wordt als lafaard beschouwd. Achterblijvers mogen rekenen op kwade en spottende blikken. Deze druk weegt steeds zwaarder op Johns schouders. Na de dood van zijn vader, die een postbode was, vindt John een brief. Die laat blijken dat Martin is gestorven. Hij beslist de brief te verbergen voor moeder Bromley en meldt zich als vrijwilliger. In het tweede deel wordt beschreven hoe verschrikkelijk het leven in de loopgraven was in 1917. Patterson wordt bediende van een luitenant genaamd Ashwell, die kampt met psychologische problemen na de gruwelijke dingen die hij heeft gezien. Wat ik mooi vind, is hoe prachtig alles wordt beschreven. Brijs slaagt erin om een sfeer van wanhoop en verlies te creëren. Post voor Mevrouw Bromley leest vlot en weet te ontroeren. Na 510 pagina’s moet je dan toch de personages die je hebt leren kennen, loslaten. Een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Poperingen