China. De tijd van de vader (1)

Gelezen door: Roel Daenen (10 boeken)

Citaat: "Voorzitter Mao, jouw woorden die ik uit mijn hoofd heb geleerd, en die ik met trots voorgedragen heb... Jouw gezicht dat ik zo vaak geschilderd en getekend heb... Wat heb je met me gedaan? Wat heb je met ons gedaan?"

Historici die de geschiedenis van een land of een periode beschrijven, hanteren meestal een erg abstract register. Op de eerste rij zitten politici, generaals en andere helden die eigenhandig vorm gaven aan de gebeurtenissen.

Dit eerste deel van de autobiografische triologie China van grafisch kunstenaar en striptekenaar Liu Kunwu, draait dat perspectief radicaal om. De lezer maakt kennis met het jongetje Xiao Li en zijn familie. Xiao Li bevindt zich middenin het decor van de grote, naoorlogse gebeurtenissen in de Volksrepubliek China. Het is de tijd waarin de grote roerganger Mao Zedong de ‘Grote Sprong Voorwaarts’ lanceert met de Culturele Revolutie en de daarbij horende Rode Brigades.

Li Kunwu toont haarscherp aan welke impact deze van politiek en propaganda doordesemde tijd hebben op een land, een familie en, in het bijzonder, een kneedbare en kwetsbare kinderziel. Pikant detail: in China is dit boek niet te vinden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: China