Land! Land!

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "In IJsland wordt je oud geboren. De kans is groot dat je al voor je geboorte halve wees bent, man verdwenen of buitengeschopt, of in een wisselgezin terecht komt."

Lukas De Vos (°1949) is hoofdjournalist bij de VRT-Nieuwsdienst. Hij is bestuurslid van ESPA, de Europese Zeevaartpersvereniging, docent, auteur, filmfanaat en voor alles: vermetel reiziger. Hij is een globetrotter die altijd op zoek is naar feiten en verhalen, anekdotes en legenden, mensen en schimmen, zeeën en kusten, havens en schepen, drama en humor en als even kan een heerlijk natje en droogje. Persoonlijk heb ik het al afgeleerd om een van zijn schrijfsels met een niet volle maag te gaan lezen. Er wordt altijd zo uitbundig getafeld in Lukas zijn schrijfsels dat je het boek zelf na een half uur lezing, lijfelijk zou gaan verorberen.

In Ijsland en consoorten wordt er iets minder uitbundig geschranst en zo kan het gebeuren dat hij tijdens een of andere Ijslandse top een uitgehongerde Guy Verhofstadt tegen het uitgehongerde lijf loopt die de minder frisse Ijslandse vis wil ruilen tegen een stevige beef steak-friet. Als je in een boek van Lukas 'reist' dan verlaat je dat stevig gedocumenteerd over verleden en heden. Dit boek is niet alleen een ontdekkingsreis in de Noord-Atlantische driehoek, op zoek naar schuimsporen en ankerplaatsen in de Noord-Atlantische Driehoek; van de Vikingtijd tot de huidige, nieuwe Koude Oorlog, nee je wordt uitvoerig ingewijd in overjarig Ijslands feminisme dat zich uit in kunst, en hij weet ook wel wat te vertellen over het werk van de thrillerauteur Arnaldur Indridason. Voor eenieder die houdt van een stevige brok geschiedenis, een stevig verhaal en nieuwsgierig is naar het leven in steden met ontuitspreekbare namen in Estland of Lapland en zich wil laven aan de geur van vodka die altijd ergens ronddwarrelt, is Land! Land! het aangewezn boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: IJsland