Mudanza: een verhuisbericht,

Gelezen door: André Oyen (3544 boeken)

Citaat: "Ze vroegen me hen / dertig dagen vooraf in te lichten, dertig / maal zeiden ze me / te vertrekken en niet terug te keren.’ "

Mudanza: een verhuisbericht van Chileen Alejandro Zambra (1975) is even apart als zijn vorig werk. Het is een lang gedicht in zes episodes; prachtige poëzie, en in Chili is het weleens met Howl van Allen Ginsberg vergeleken. In amper 26 bladzijden schept de Chileense schrijver een wereld, een momentum, die je als lezer wel aanvoelt, maar niet helemaal kunt vatten.
In zes naamloze hoofdstukjes verhaalt de ik-persoon over ‘ze’, die hem aanspreken en hem wijzen op zijn donkere huidskleur. Maar ook vertelt hij over zijn geliefde, die naast hem ligt te slapen zonder dat ze dit weet. Ook al is er weinig handeling in het gedicht, beweging is er volop. Het knappe van Zambra is dat hij de lezer weet te intrigeren. Hoewel het taalgebruik verre van moeilijk is, prikkelt de dichter zijn publiek doordat de woorden en de zinnen wel binnenkomen, maar niet altijd even makkelijk te begrijpen zijn. Het is poezie of proza of allebei waarin de lezer zoekt maar niet direct vindt.

Zambra is als schrijver ongekend populair in Chili en de rest van Latijns Amerika. Hij is dichter en criticus, en doceert literatuur aan de Diego Portales Universiteit in Santiago. Met Bonsai, zijn debuutroman, won hij de Chileense Prijs van de Literaire Kritiek voor de beste roman van 2006, de Prijs van de Chileense Raad van het Boek van 2006 en in de vs een nominatie voor de prijs van de beste vertaalde roman van 2008. Hij wordt gerekend tot ‘Bogotá 39’, een groep van 39 jonge schrijvers die als een nieuwe, veelbelovende generatie geldt. Van hen wordt verwacht dat ze de wereld laten zien dat hun literatuur meer is dan het ‘geijkte’ magisch realisme, waarmee de vorige generatie latino’s wereldwijd doorbrak.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Chili