Bezoek van de knokploeg

Gelezen door: André Oyen (3285 boeken)

Citaat: "De tijd is een slager, nietwaar? Je laat je toch niet kisten door de slager?"

Met Bezoek van de knokploeg won Jennifer Egan onder meer al de Pulitzer Prize. Deze roman handelt over het ontzagwekkende onderwerp van de verstreken tijd die als een potige knokploeg huishoudt wanneer ze op bezoek komt. Bennie Salazar is hoofd van een succesvolle, maar enkel kitschmuziek producerende platenmaatschappij. Bennie verlangt almaar meer terug naar echte muziek en naar zijn punkjeugd in San Francisco. Dan is er Sacha, Bennies assistente en bovendien kleptomaan. Scottty is Ben zijn vroeger punkmaatje en hij speelt ook wel een sterke rol in deze overrompelende roman.

Ieder van de dertien hoofdstukken heeft een of meerdere nieuwe hoofdpersonen, steeds iemand naar wie in een eerder hoofdstuk al is verwezen (waarbij Sacha en Bennie in de meeste verhalen voorkomen). Ook verschilt het jaar waarin het hoofdstuk speelt, variërend van 1970 tot een decennium ná 2011. Gelukkig komen sommigen van de personages de klappen van de toekomst te boven. Soms blijkt het personage zelf de toekomst te kunnen inrichten. Rhea, een meisje uit Bennies punkjeugd dat zich een groene hanenkam aanmat om haar sproeten minder op te laten vallen, blijkt dat te hebben gedaan. Het gouden advies kwam verrassend genoeg van Lou, egoïst pur sang en platenbaas van de generatie voor Bennie. Op een goeie dag komt er een vent die helemaal gek is van die sproeten. En die ze een voor een zal zoenen... Maar helaas zit de wereld vol met klootzakken die knokploegen vormen en Lou is vast en zeker een schofterig deel van een knokploeg. Samen met de personages verwondert de lezer zich over waarvandaan en wanneer precies de knokploeg is gekomen die de weg van A naar B heeft geblokkeerd of afgebogen.

Egans heeft een originele vertelstijl die het boek continu laat bewegen en doet verrassen. Hierdoor zijn allerlei onderlinge verwijzingen en al dan niet impliciete hints mogelijk, wat onbedaarlijk mooie effecten oplevert. De lezer ziet steeds vanuit het perspectief van een ander personage een vorige of volgende hoofdpersoon en diens situatie en dromen van een of twee decennia eerder, ofwel het resultaat daarvan jaren later. Zo zie je dus hoe het was toen de jeugd en dromen nog intact waren, of juist wat het effect is geweest van de langsgekomen knokploeg. Het is regelmatig puzzelen geblazen want de auteur raast heen en weer in de tijd en deinst er absoluut niet voor terug om een hoogst eigenaardige vormgeving te gebruiken, powerpoint presenatie inbegrepen. Apart, verdrietig en hilarisch is deze roman absoluut trendy stuff.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Dit boek bestaat uit een aantal verhalen rond een groep jongeren, verhalen die op ingenieuze wijze samenkomen en weer uitwaaieren, en die een goed beeld geven van de Amerikaanse samenleving eind vorige eeuw. Jennifer Egan zet zeer geloofwaardige personages neer, zo menselijk, zo breekbaar en soms zo krachtig. De verhaallijnen komen soms wat verwarrend over, maar eens de lezer de draad van de verhalen ontrafelt, ontdekt hij een  aantal mooie, warme mensen .

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ka Vee (51 boeken)

Ik sta figuurlijk nog te trillen op m'n benen, wat een rollercoaster, dit boek! Egan speelt spelletjes met de tijd, met de lezer, met de vormgeving - dat hoofdstuk powerpointdagboek is geniaal gek - en bezorgt je zo een gans nieuwe leeservaring. Nog maar zelden kromp m'n maag samen bij het lezen van een boek, maar hier heb ik het meerdere malen ervaren. De opbouw van het boek gaat in crescendo, bij elk hoofdstuk word je wijzer, valt de puzzel in elkaar, maar het is wel opletten geblazen, je krijgt het echt niet cadeau. Wat mij bijblijft is een zeer sterk verhaal, uiterst boeiende personages, en een schrijfster die ongelooflijk goed omgaat met verdriet, verlies, weemoed, met wat de tijd met ieder van ons doet. Een terechte Pulitzerprijs!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: San Francisco