Kat en muis

Gelezen door: Veerle Bonte (23 boeken)

Joachim Mahlke is op zijn veertiende een ziekelijke jongen, kan niet fietsen, niet zwemmen en niemand kijkt naar hem om. Zijn passie voor een gezonken, maar net niet onder het wateropvlak verdwenen en nooit geruimde onderzeeër verandert alles: hij leert zwemmen en duiken als de beste en bezoekt geregeld de oude schuit.
Naast zijn liefde voor dit stuk roest is Mahlke bezeten van de Heilige Maagd. Om zijn hals, net onder zijn opvallende adamsappel, eert hij zijn beide liefdes met respectievelijk een oude schroevendraaier waarmee hij van tijd tot tijd stukken van het wrak losschroeft en een Maria-medaillon. Ondanks of juist dankzij zijn excentrieke karakter wordt hij eerder bewonderd dan gepest. Hij is gewoon de Grote Mahlke, een ernstige, ondoorgrondelijke jongen van wie je van alles kan verwachten.

De novelle Kat en Muis maakt deel uit van de Danzigtrilogie van Günter Grass en werd in de jaren negentig samen ingebonden met De blikken trommel en Hondenjaren. Het boekje verandert vaak van ritme: naast de vele vertragende herhalingen heb je tevens haastige warrige zinnen die elkaar onafgemaakt opvolgen. Je moet er als lezer wel het hoofd bij houden en dat is me niet echt gelukt. Verveling en nieuwsgierigheid wisselden mekaar constant af.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: