Wolfsvrouw

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "In gedachten zag ze Hector al in zijn glorie onder de waterstraal staan. Een warme gloed verspreidde zich in haar buik. Ze was er gerust in. Vanavond was het zo ver. De wolfsvrouw zou eindelijk krijgen waar ze recht op had."

Nathalie is bijna dertig en ze heeft nog maar bitter weinig vreugd gekend in haar leven. Haar moeder domineerde haar haar hele leven lang. Eerst als verbitterde alleenstaande moeder, later na een ongeval als volkomen afhankelijk rolstoelpatiënt. De moeder eist haar dochter volkomen voor zich op en gunt haar geen persoonlijk leven. Naast een veeleisende moeder heeft ze ook nog een veeleisende baan in een opvangcentrum voor drugsverslaafden, zodat ze nauwelijks een sociaal leven heeft. Elke poging om een relatie te beginnen, wordt door haar moeder in de kiem gesmoord. Het gaat zelfs zo ver, dat de moeder de gsm van de dochter beantwoordt, zonder haar daar iets van te zeggen. Op haar werk heeft ze een collega Gert, een homoman, die haar met raad en daad bij staat. Door een politiek manoeuvre wordt het opvangcentrum gesloten en moet Nathalie een andere job gaan zoeken. Vermits ze Spaans heeft gestudeerd krijgt ze een job voor ontwikkelingshulp in Colombia aangeboden. Ze besluit deze uitdaging aan te gaan om zich van haar moeder los te weken en een eigen leven op te bouwen.

Uiteraard verzet haar moeder zich hiertegen, want ze is hulpbehoevend en haar dochter is haar slaafje. Maar Nathalie zet dit keer door. Ze regelt proffesionele hulp voor haar moeder en Gert belooft haar ook om een oogje in het zeil te houden. De jonge vrouw heeft nog schuldgevoelens omdat ze van haar moeder weggaat, maar ze bijt door. Colombia mag dan als een gevaarlijk land bekend staan maar het is ook een exotisch land en met deze beide hoedanigheden zal Nathalie uitgebreid kennis maken. Bij haar aankomst in Bogota krijgt ze te horen dat ze een opleiding zal krijgen om een aidspreventiecampagne op te starten in Campurganà, een idylische maar niet ongevaarlijke plaats in het binnenland van Colombia, het land van nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez (Honderd jaar Eenzaamheid) maar ook van de FARC (een dubieuze en niet-ongevaarlijke politieke organtie). Haar eentoning leventje van voorheen kent een volledige ommekeer, en avontuur en spanning zijn aan de orde van de dag.

Wolfsvrouw is een bijzonder frisse en goed geconstructrueerde roman. Doordat de auteur bijzonder goed kan doseren (afwisselend een luikje spanning, engagement, humor, romantiek en erotiek) leest de roman ook bijzonder vlot. Debutanten hebben nog al eens de neiging om hun roman overvol te stoppen. En dat kan nogal storend werken. Maar daar is hier absoluut geen sprake van, alles is mooi in evenwicht. De schrijver kan ook ontzettend goed met sferen werken en dat is toch wel een pluspunt. In het begin zit het meisje zich erg onderdrukt in haar eigen leefwereld en de lezer beleeft die wereld ook mee. Wanneer het meisje vrijer wordt, voelt ook de lezer die vrijheid. De auteur weet bijzonder knap zijn personages te sturen en dat maakt ook dat homoseksualiteit en heteroseksualiteit op dezelfde manier benaderd worden en dat is toch wel zéér mooi. Wolfsvrouw (de titel is ook zeer goed gekozen) is bijzonder sprankelend boek en ik hoop dan ook dat het voor de auteur een start van een zéér mooie carrière mag betekenen, want dat verdient hij vast en zeker.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Colombia