Voor ik ga slapen

Gelezen door: sirog (320 boeken)

Onze herinneringen bepalen onze identiteit. Maar wat als je geheugen elke nacht wordt gewist? Christine wordt 's ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herinnert zich niets wat er die nacht is gebeurd en besluit snel haar kleren aan te trekken en naar huis te gaan. Maar dan ziet ze zichzelf in de spiegel. Christine herkent zichzelf niet: ze is veel ouder dan ze dacht. De man vertelt haar dat hij Ben heet, dat ze al tweeëntwintig jaar getrouwd zijn en dat ze in haar eigen huis is. Haar geheugen is jaren geleden aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine slaapt worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is. Christine is volledig afhankelijk van Ben. Maar dankzij een dagboek, dat ze op advies van haar dokter bijhoudt, ontdekt ze dat Ben haar niet alles vertelt. Het is een boek dat je vanaf de eerste tot laatste pagina in zijn greep houdt. Het is vlot geschreven, en je wilt steeds maar doorlezen om eindelijk het geheim te ontdekken van Christine. En beetje per beetje weet je dat geheim te ontrafelen, en wat voor één?
Echt wel een aanrader om te lezen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: anne-marie dewachter (1055 boeken)

Superspannend, intelligent, geweldig boek. Niet aan beginnen voor het slapengaan, want het kost je je nachtrust! Christine wordt 's ochtends wakker en weet niet wie ze is, waar ze is en wie die vreemde man naast haar in bed is. Paniek. Wat doe ik hier? Wie is dat? Wat wil die kerel van me? Je voelt de paniek van Christine zélf en je kan je dat ook levendig indenken natuurlijk. Ben, de man naast haar zegt dat ze getrouwd zijn. Is dat waar? Christine heeft geen idéé want ze heeft geen geheugen. Of toch, maar voor heel even maar. Als ze slaapt wordt alles weggeveegd. Het is inderdaad mogelijk, deze aandoening, maar is het dat ook waaraan Christine lijdt? En Adam, haar zoon, is die nu dood of niet, En is dat haar schuld? De dokter die haar wil helpen, kan ze die vertrouwen? Je valt van de ene vraag in de andere. Nagelbijtend spannend, en toch nooit ongeloofwaardig. Ik vind het een bijzonder knap boek. Als het kon, kreeg het een 5+! Iedereen die van spannend houdt, renne nu naar de boekhandel of de bibiliotheek. Dit is er eentje dat je niét mag missen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
superwoman op 21 december 2011:
Voor wie eens een goeie thriller wil lezen die van begin tot einde spannend blijft. Vrij realistisch ook. Vlot leesbaar, dit boek heb je in een wip uit.

Gelezen door: Peter Geiregat (479 boeken)

Thrillers zijn niet mijn genre, maar dit boek heeft me toch ruim 300 bladzijden in de ban gehouden. Het einde is OK, maar het originele uitgangspunt had mijn verwachtingen wat teveel opgeschroefd, vrees ik.

Iedere morgen wordt Christine wakker zonder herinneringen. Haar vroege herinneringen sijpelen nog wel mondjesmaat binnen, maar de periode na het ongeval is een blinde vlek.
Elke morgen moet haar man vertellen wie ze is, wat er gebeurd is, enz...

Aangezien de auteur niet iedere dag het volledige verhaal kan hernemen, moet je als lezer even meegaan in deze gedachte. Toch blijft het besef eng dat je iedere dag emotioneel en praktisch moet herbeginnen. Een uitgangspunt dat zelfs de meest getalenteerde schrijver niet in woorden kan vatten, zeker niet als hij daarbij een thriller wil ontvouwen.
Daar bleef ik een beetje op mijn honger zitten. Nochtans nam het verhaal me op sleeptouw zoals het een echte page turner betaamt.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: dzjiebie (3 boeken)

Citaat: "Mijn liefde voor mijn zoon zou toch zo sterk moeten zijn dat ik me mijn verlies zou herinneren? Als hij echt dood was, zou mijn verdriet sterker moeten zijn dan mijn geheugenverlies. Het drong tot me door dat ik mijn man niet geloofde. Ik geloofde niet dat mijn zoon dood was. Even balanceerde ik op de rand van geluk."

Gedurende twee weken volgt dit boek het verhaal van Christine, een vrouw van wie het geheugen elke nacht gewist wordt ten gevolge van een verkeersongeval vele jaren geleden. Elke ochtend wordt ze wakker zonder dat ze weet wie ze is, waar ze is, en met wie ze getrouwd is. Gelukkig legt haar man haar dat elke dag opnieuw uit, maar dat verbetert haar toestand niet. Tot ze op aanraden van een dokter een dagboek gaat bijhouden: elke ochtend belt die dokter haar om haar aan dat boek te herinneren, en haar aan te sporen het te lezen en erin verder te schrijven. Stilaan komen bepaalde herinneringen terug, maar tegelijk ontdekt ze ook hiaten en tegenstrijdigheden in de verhalen die haar man haar vertelt; misschien wil hij haar gewoon voor onaangename herinneringen beschermen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ilke Verbelen (1 boeken)

Deze thriller heeft een zeer goede indruk op mij nagelaten. Normaal gezien grijp ik niet snel naar dit genre, maar ik ben zeer blij dat ik dit heb geprobeerd en dat dit boek mij zo is bevallen. Ik heb het in één ruk uitgelezen omwille van de opbouwende spanning en structuur. De auteur S.J. Watson heeft heel erg zijn best gedaan om van dit boek zo’n mysterieuze thriller te maken.

Het hoofdpersonage lijdt aan geheugenverlies. Telkens als ze in een diepe slaap terecht komt, vergeet ze alles van de voorbije dag. Hierdoor heeft ze soms moeilijke momenten in haar leven en lijkt alles één groot vraagteken. Op aanraden van haar dokter Nash houdt ze een dagboek bij waarin ze elke herinnering opschrijft.

Het boek heeft verschillende gevoelens bij mij opgeroepen. Soms gaf het me een gevoel van geluk en schoonheid, soms een rilling van verdriet en onwetendheid. Het eerste deel begint op een morgen dat Christine wakker wordt en haar verhaal, zoals elke dag, weer opnieuw begint. Ze is onzeker van de gebeurtenissen in de loop van de dag. Dan begint het tweede deel dat via haar dagboekfragmenten wordt verteld. Ik vond dit een heel goed concept omdat het makkelijk leest en omdat je je dan echt kan inleven in de rol van het hoofdpersonage. Het boek eindigt met het vervolg van de dag in deel 1. Ik vind dit een zeer geslaagde poging van de auteur om zo’n unieke structuur over te brengen aan je lezers. Ondanks dat mijn literaire kennis nog niet zo uitgebreid is, zal dit één van de beste thrillers blijven voor mij.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: mar10 (1 boeken)

Reeds vanaf het eerste hoofdstuk zit je in een verhaal waarvan je absoluut de ontknoping wil weten! Doorheen het boek denk je te weten hoe het mysterie in elkaar zit. Tijdens het lezen pas je je gedachtengang echter aan omdat er nieuwe gegevens naar boven komen. Het leukste is echter dat je pas op de allerlaatste bladzijden weet hoe alles in elkaar zit en... de ontknoping is absoluut verrassend!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: magda biesemans (3 boeken)

Christine wordt 's ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herkent zichzelf niet; haar geheugen is aangetast door een ongeluk. Elke ochtend vertelt iemand wie ze is. Dankzij haar dagboek ontdekt ze dat haar man haar niet alles vertelt. Een echte aanrader om in een ruk uit te lezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lydia (260 boeken)

Citaat: "De eerste pagina is ongelinieerd. In het midden heb ik met zwarte inkt mijn naam geschreven. CHRISTINE LUCAS. Het verbaast me dat ik er niet PRIVé! onder heb gezet, of VERBODEN TOEGANG! Maar er staat nog iets. Iets onverwachts, iets beangstigends. Beangstigender dan alles wat ik vandaag heb meegemaakt. Onder mijn naam staan in blauwe inkt vijf woorden in hoofdletters geschreven: BEN IS NIET TE VERTROUWEN Ik heb geen keus, ik moet de bladzijde wel omslaan. Dan begin ik mijn geschiedenis te lezen."

Een ongelooflijk spannend boek dat je niet kunt wegleggen...
Christine wordt elke morgen wakker en weet niet wie ze is en waar ze is. Elke nacht, tijdens haar slaap wordt haar geheugen gewist ten gevolge van een ongeval bijna 40 jaar geleden. Elke dag opnieuw vertelt haar man over haar en hun verleden. Op aanraden van een dokter begint ze een dagboek bij te houden en dat is het begin van ontstellende ontdekkingen.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Claude Bonvin (776 boeken)

Een uitzonderlijke triller maar die wel langdradig uitvalt. Elke ochtend wanneer ze opstaat zijn haar herinneringen gewist. Steeds opnieuw moet er iemand vertellen wie ze is. Ze is afhankelijk van haar man Ben, met wie ze een lange tijd is getrouwd. Ze ontdekt dat Ben niet alles vertelt. Dankzij haar dagboek! Ik heb nog betere thrillers gelezen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Londen