Hoed u voor namaak

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Weet je wat ik een mooi en onweerstaanbaar zinnetje vind? 'Hoed u voor namaak' Als kind vond ik het als een versregel klinken, al dacht ik dat het iets met een hoofdeksel te maken had. Vroeger las je het vaak op etiketten van potten aardbeienconfituur of flessen melk. In feite is het een boedhistische spreuk: authenticiteit staat daar hoog in het vaandel. Wat puur is en echt is overtreft alles wat gemaskerd wordt en dus namaak is."

Diane Broeckhoven, schreef al heel wat mooie boeken waarvan diverse internationale erkenning kregen. De auteur is een woordkunstenaar pur sang en dat maakt dat ik haar boeken alleen al heel graag lees omwille van het prachtig taalgebruik en de manier waarop ze de dagdagelijkse dingen beschrijft. "Schrijven is een soort ademen geworden. Taal is uitgegroeid tot een grote liefde. Ik ben een magneet voor verhalen. Ik zoek ze niet op, ze vallen me toe.", wil ze wel eens kwijt in een interview en dat wordt ook weer heel duidelijk in haar jongste werk Hoed u voor namaak.
Het is een boek dat ze samen met auteur en journalist Jean-Paul Mulders schreef. Tegenwoordig is deze laatste vooral bekend van zijn wekelijkse column op de laatste pagina van Weekend Knack, maar hij haalde ook roem met andere wapenfeiten zoals Een zeer treurige prins (biografie van cultdichter en drugdode Jotie T'Hooft, 1997) en Aftersun (roman, 2002). Ik lees zijn Weekend Knack columns héél graag en een bundeling van een greep uit zijn mijmeringen onder de titel Hartvuur vond ik een waar smulfestijn. Persoonlijk hou ik van een stevig verhaal met dingen uit het leven om me heen, maar ook van poëzie. Wanneer iemand die twee tot een heerlijke mix weet om te toveren ben ik verloren en laat ik zijn of haar lectuur niet meer los. En die betovering weten beide auteurs à volonté op te roepen.

Er heerst een grote geestesverwandheid tussen de twee auteurs, maar er zijn ook heel wat verschillen tussen hen. Zij is 65, hij 43. Zij benadert conflicten met diplomatie en charme, hij durft als eens onbewaakte chagrijnigheid te tonen en zich als een wereldverbeteraar opwerpen. Hij is gefascineerd door kalasjnikovs, mechanische uurwerken en George Orwell, zij vertelt over haar tijd bij goeroe Bhagwan, haar kinderen en kleinkinderen en gewone beslomeringen. Jean-Paul weet niet zo goed hoe met de naderende ouderdom om te gaan, Diane heeft daar geen probleem mee, maar dat maakte ze ons al duidelijk in Vergrijzing en stelt hem dus op haar milde manier gerust.

Hoed u voor namaak is een spetterend brievenboek waarin twee geestverwanten vol humor maar ook met de nodige ernst mekaars gevoels-en intellectuele wereld verkennen. Woorden als strelingen, kwinkslagen en verwondering volgen mekaar in harmonie op. Een boek om een stukje uit te pikken wanneer je in een enerverende file staat of met de daver op het lijf bij de tandarts wacht.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: