1984

Gelezen door: Alex leest (172 boeken)

Een echte klassieker die je aan het denken zet. Het lezen van dit boek kan gevaarlijk zijn, het kan namelijk de manier waarop je denkt over de maatschappij veranderen.
Leer wat doublethink, Newspeak, thoughtcrime en Big Brother echt betekenen. Echt eentje om te lezen en te herlezen en te herlezen tot hij uiteen valt, om hem dan opnieuw te kopen.

 | Reacties (2)Delen |
2 reacties:
Frederik Dumazy op 6 maart 2007:
Dit meesterwerk van George Orwell vertelt het verhaal van Winston Smith die leeft in een maatschappij waar iedereen bekeken wordt door Big Brother.
Als iemand aan misdenk doet, grijpt de Denkpolitie in en worden deze personen verwijderd uit de maatschappij. Al de bewijzen van hun bestaan worden vernietigd. “Deze persoon heeft nooit bestaan”, beweert de Partij. Tijdens de Twee Minuten Haat merkt Winston Julia op. Ze spreken in het geheim af en worden verliefd, wat hun leven en hun bestaan in gevaar brengt...

Dit is een boek dat je echt aan het denken zet over de huidige maatschappij. George Orwell heeft toch in zekere zin een toekomstvoorspelling gedaan toen hij dit boek schreef. Sommige dingen in het boek zijn ondertussen uitgekomen, in mindere mate weliswaar.
Geïnspireerd door Brave New World schreef Orwell, in 1948, deze dystopische roman die uitdraaide tot één van z’n beste boeken naast <>Animal Farm.
Korneel Vandamme op 6 maart 2006:
Voor mij is 1984 van George Orwel een van de mooiste en interessantste boeken die ik de laatste tijd gelezen heb. Het boek leert je je geest open te stellen voor bepaalde gebeurtenissen. Je begint opnieuw na te denken over wat nu eigenlijk normaal is in een samenleving.

George Orwell beschrijft de werking van zijn anti-utopie die veel weg heeft van een dictatoriaal regime. Hij beschrijft hoe de normaalste zaken zoals armoede, oorlog (als je dit al normaal kan noemen) vaak politiek getint zijn. Hij wil aantonen dat de onwetendheid van de bevolking vaak kan leiden tot onderdrukking en uitbuiting. Hij beschrijft hoe wreed het moet zijn om alle dagen in angst te leven.

Orwell schreef zijn boek in 1948 en toch kan je zien dat vele van zijn voorspellingen uitgekomen zijn. Zijn anti-utopie kan je nog vaak terugvinden, misschien wel in mindere mate, in heel wat dictatoriale regimes. Het boek heeft mij echt geboeid tijdens het lezen. Het werpt echt een totale andere kijk op de zo normale realiteit. Het leert je verder denken dan je neus lang is en probeert je tot het besef te brengen dat alles twee kanten heeft. Voor mij is dit boek zeker een acht op tien waard.

Gelezen door: Johan (2 boeken)


Dit is een zeer interessant boek. Wel vond ik dat het fictie gehalte in dit boek hoger lag dan in zijn andere boek Animal Farm, dat ik hiervoor gelezen heb. Dit terzijde vond ik dit boek stof tot nadenken over zijn voorspellingen die al zijn uitgekomen, en de voorspellingen die wie weet nog gaan uitkomen. Een aanrader.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Sarah (40 boeken)

Ik was reeds langere tijd van plan dit boek te lezen. Het gaat over een nieuwe wereld die een echte dictatuur geworden is. Hierin probeert Winston te overleven en een manier te vinden om tegen de maatschappij te rebelleren. Ik had persoonlijk meer verwacht van dit boek. Bij momenten vond ik het redelijk saai en langdradig geschreven.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dries Kimpe (1 boeken)

Citaat: "War is Peace; Freedom is Slavery; Ignorance is Strength."

“Animal Farm” moet wel het beste boek van Orwell zijn”, dacht ik, maar ik had 1984 nog niet gelezen. In 1984 schetst Orwell een perfect beeld van een anti-utopische maatschappij. Het is een totalitaire maatschappij waarbij elke vorm van individualisme en vrije meningsuiting door martel- en hersenspoelsessies in de kiem wordt gesmoord. Alles wat Winston Smith, het hoofdpersonage, onderneemt, wordt vastgelegd door camera’s in televisies, de “gedachtenpolitie” en afluisterapparatuur. Smith zelf werkt voor het mysterie van de waarheid (dat zich bezighoudt met het vervalsen van de geschiedenisarchieven om elke beslissing en voorspelling van de Partij te rechtvaardigen). Toch is hij gefrustreerd door het verbod op vrije meningsuiting en individualiteit. Hij probeert te rebelleren, maar moet uiteindelijk dan toch plooien voor de normen van “de Partij”. Orwell waarschuwt hierin op een fantastische manier voor de gevaren van een totalitaire staat, maar ook voor de kracht van taal en de psychologie van angst. Bovendien slaagt Orwell erin om de grootste contradicties (bijv. War is Peace) enigszins logisch te doen klinken. Je word zodanig meegezogen in die totalitaire wereld, dat je al de ideeën haast zelf nog gelooft. Wat meer kan je van een fictief boek verwachten? Daarnaast is dit boek nog steeds actueel. Ik zal dit met een voorbeeld staven. Tegenwoordig wordt er vaak gesproken over “fake news”. In 1984 is dit vervangen door “nieuwspraak”, een fictieve taal, speciaal ontwikkeld om het totalitair systeem staande te houden. De taal is ontworpen om elk idee, tegenstrijdig met de idee van de Partij, tegen te gaan. Nieuwspraak zorgde er dus voor dat er enkel “goede” en “juiste” informatie was. “Fake news” is en doet precies het zelfde. Dit voorbeeld toont ook aan hoe sommige “voorspellingen” van Orwell, later werkelijkheid worden. Dit maakt het boek des te beter, maar ook enger, want nog niet al zijn voorspellingen zijn uitgekomen! Orwell slaagt er dus in om een fictieve wereld tot een werkelijkheid te wekken. Een werkelijkheid die helemaal niet zo ver van ons bed is. Bovendien houdt het boek een spiegel voor, voor hoe het niet zou moeten zijn. Wanneer je dit leest, verander je. Daarom is dit boek het beste in zijn genre.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: