Geheime kamers

Gelezen door: Annelies Paredaens (2 boeken)

Brouwers onthult hoofdstuk per hoofdstuk een verhaal van verlangen, ontgoocheling, dood, leven, huwelijk, overspel en bedrog. Hij beschrijft de eerste ontmoeting met die enige echte liefde als de «de eerste dag van de dood en de eerste oorzaak van rampspoed ». De grote ideeën in de roman roepen uiteraard grote vragen op, maar toch appelleert ‘Geheime kamers’ aan het vertrouwen op de waarneming.

«Wat niet bekend is, bestaat niet.» Soms zijn de dingen perfect zoals ze zijn en is het heilzaam niet dieper te graven naar wat op het eerste zicht zo klaar is als een klontje. Kortom, het geluk is aan de onwetenden, of zoals de Beatles al wisten: Let it be!

Misschien wel het ideale huwelijkscadeau; ik heb er voor mijn relationele leven in elk geval meer van geleerd dan van het obligate kookboek van de Boerinnenbond.

 | Reacties (9)Delen |
9 reacties:
Paul Cresens op 8 maart 2011:
Grappig Johan, dit was voor mij ook het tweede boek van Brouwers na Datumloze dagen.
rudy van accoleyen op 20 juli 2009:
Een boek dat je telkens weer kan herlezen en weer nieuwe dingen in ontdekken. Eigenlijk zou het een boek moeten zijn dat iedereen die een relatie aangaat in huis zou moeten hebben en de inhoud ervan in zijn achterhoofd dient op te slaan.
Johan Van Cauwenberghe op 4 december 2008:
Een prachtig, beklijvend boek. Geheime kamers was Brouwers' tweede werk waar ik aan begon, na Datumloze dagen. Dit laatste vond ik een prachtig boek doch vrij moeilijk soms qua schrijfstijl. Ik zette me dus al schrap om dit lijvig werk aan te vatten.
Tot m'n verbazing las dit boek, voor mijn part althans, veel vlotter. Nog steeds een taalgebruik waarvan je soms denkt: "hoe komt hij erop om het zo neer te pennen?" Het boek sleepte me mee en was bij momenten zelfs spannend.
Zoals ik ergens las: "Voor je even in die huwelijksboot stapt, lees dan eerst even dit. Dan weet je wat je overkomen kan."
op 8 november 2008:
Kan iemand mij wat meer vertellen over de spanningsopbouw in dit boek? Heb dit namelijk nodig voor school! Dankjewel. Prachtig boek trouwens!
Liliane Melis op 23 februari 2008:
Meeslepend, mooi en intiem...allemaal mee eens! Prachtig boek!
Dennis P. op 3 april 2007:
Geheime kamers was't eerste wat ik van Brouwers las. Een klepper van formaat, meeslepend tot en met. Ik denk dat ik hem op een uur of 8 uithad. In één ruk, het zijn weinig boeken die dat gegund zijn. De tilt in het verhaal was tergend pijnlijk, maar o zo mooi georchestreerd. Over zoveel meer dan liefde.
Tim Spiessens op 15 maart 2007:
Een lijvig boek over overspel. Niet meer, niet minder. Maar dan zo vakkundig uitgewerkt dat je wel verder moet lezen. Het staat bol van de intriges, webben die mensen spannen om er uiteindelijk zelf in verstrikt te geraken. Brouwers op zijn hoogtepunt.
ELISABETH DEVUE op 17 september 2006:
Prachtig boek! Mooi en intiem geschreven. Je gaat volledig mee in de personages. Een echte aanrader!
Miriam Lambaere op 14 februari 2006:
Prachtig boek. Een echte Brouwers: gaat tot op het bot. Uniek verhaal. Prachtige inleving in het gegeven.

Gelezen door: Paul Cresens (7 boeken)

Geheime kamers was voor mij het tweede boek van Brouwers, na Datumloze dagen. Het hoofdpersonage is herkenbaar en de sfee is dezelfde als in Datumloze dagen. Het verhaal is wel wat uitgebreider, maar nooit echt spannend. Ik vond het geen 'pageturner', maar meer een sfeerboek. In het scheppen van sferen is Brouwers en meester.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Geheime kamers is een roman over geheime liefdes, huwelijksontrouw, verraad aan je kind, verraad aan je partner, maar vooral ook verraad aan jezelf, hypocrisie,… Andermaal een knap geschreven werk, wat mij betreft althans! Ik hou van die stijl, het chaotische dat in dit werk overheerst, de prachtige weergave van de personages, ze zijn van vlees en bloed, ze zijn er met hun goede maar zeker ook met hun minpunten. Er staat andermaal geen woord geschreven dat niet iets te betekenen heeft. Ik kan mij er echt in verliezen, want ik wil die grote en kleine verwijzingen kunnen plaatsen!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: badido (10 boeken)

Een grote roman, verteld door de ik-persoon Jelmer van der Hoff die zijn jeugdliefde terug tegenkomt.
Het verhaal wordt steeds intenser en opwinderder en eindigt in een groot drama.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Rony Borghart (107 boeken)

2 gehuwde koppels. Nico Sibelijn (gevierd archeoloog en historicus - professor) + Daphne Uitwijck (beroemd sopraan) en Jelmer van Hoff (geschiedenisleraar,vroegtijdig ontslagen, werkloos) + Paula Dorenbos (huisarts). Nico en Jelmer waren studievrienden. Daphne en Paula leerden ze kennen tijdens hun studentenjaren.

Bij aanvang van het boek: 2 mislukte huwelijken. Reden: geheime kamers (psychisch). Een psychologische analyse van 4 verschillende karakters. Een boek over partner ontrouw, probleem verdringing, schone schijn, egoïsme, afgunst, enz. in een mooie setting met aan het slot een ontknoping met hoog Hollywood gehalte. Geboeid doorlezen van het eerste tot het laatste woord ook al is de klok al lang middernacht voorbij.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: nederland