Luka en het levensvuur

Gelezen door: André Oyen (3142 boeken)

Citaat: "De Silsila was in Luka's ogen geen mooie rivier. Misschien begon ze boven in de bergen best liefelijk, als een glanzend, huppelend beekje dat over gladde stenen snelde, maar hier in de kustvlakten was het een dikke luie, vuile rivier geworden."

Al eerder publiceerde Salman Rushdie het kinderboek Haroen en de zee, verhalen voor zijn 10-jarige zoontje. Aan fantasie ontbreekt het de Britse schrijver met Indische roots niet. In Luka en het levensvuur vecht de jonge Luka tegen de slaap die zijn vader dreigt te doden. Hij komt terecht in de verhalen die zijn vader hem als jong jongetje al influisterde: een magische fantasiewereld. Luka en zijn kameraden Beer de Hond en Hond de Beer hebben maar één doel voor ogen: het vinden van het Levensvuur om Luka’s vader weer tot leven te wekken. Maar om daar te komen moet Luka levens verzamelen en door verschillende levels (zoals in computergames ).

De verhalen doen denken aan een kinderversie uit verhalen uit duizend en een nacht, ook hier worden er tegen de klok op verhalen verteld om een leven te redden. Maar toch is het wel duidelijk dat Rushdie ons meeneemt naar een eerder moderne wereld en verwerkt hij heel wat kritiek en historische beschouwingen op onze maatschappij in zijn boek. Daarnaast zijn er ook talrijke verwijzingen naar de literatuur en de mytologie. Luka en het levensvuur is een magische ontdekkingsreis. Het is een smaakvol boek, spannend, maar tegelijkertijd ook duidend voor de politieke wereld en de invloed die dit kan hebben op het leven van de mensen.

 | Reacties (1)Delen |
1 reacties:
Wendy Benoy op 27 juni 2012:
Luka lijkt wel verzeild te zijn geraakt in een computerspelletje, hij moet 9 levels doorgeraken en na elke level is er een save-knop. Gaandeweg komen er verschillende goden en helden uit de mythologie naar voren. Heel leuk om te lezen.

Locatie: India