Tussen dood en herleven

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Iemand is gaan lopen met mijn God in de vallei van rusteloze doden "

Tussen Dood en Herleven (Uitgeverij P, Leuven) van Bart Stouten is een sonate-in-woorden geïnspireerd door Beethovens Hammerklaviersonate, opgedragen aan de overleden M HKA-curator en vriend Yonah Foncé. De gedichten herbergen alle kenmerkende expositie-, doorwerking- en reprise-elementen van een sonate, en zijn geschreven in vier delen, met een filmisch slot dat de dichter opvat als een soort miniatuur filmscenario.
Bart Stouten is de presentator van het radioprogramma op Klara ‘De tuin van Eden’ . Dit is een gevarieerd programma dat een vleug poëzie combineert met klassiek, wereldmuziek en jazz. Op zondagmorgen presenteert hij ‘Stouten op zondag’ met een keur aan klassieke muziek die de eeuwen overspant. Daarnaast publiceert hij proza en poëzie.

Tussen dood en herleven is smaakvol uitgegeven door de Leuvense Uitgeverij P. en is werkelijk een mooi bewijs van de belangrijkheid van muziek en woord in het leven van de auteur.  Tussen dood en herleven is opgedeeld in twee cycli: het Uurboek en een Sonate van de dood. Uurboek is een suite van vierentwintig gedichten met telkens twaalf verzen, die als een poëtisch dagboek de uren van een weekend verbeelden. De tweede cyclus Sonate van de dood bestaat uit vier lange gedichten. Het mooiste gedicht hieruit Afscheid van een keizer bij volle maan is gewijd aan Yonah Foncé. Het is zowel een hommage aan de vriendschap als aan de dingen die ze samen gedeeld hebben.

De dood en andere ingrijpende momenten in een mensenleven zijn constant in deze bundel aanwezig. Zo was er ook de 40e verjaardag van de eerste maanlanding die hem inspireerde tot een terugblik Closing Down Proces, naar eerdere thema’s vanop de maan, als symbool van een nieuw veroveringsgebied, een verre en onbereikbare, onherbergzame plek die tot de verbeelding blijft spreken in deze sonate over dood en communicatie. De tijd onthoofd weerspiegelt dan weer zijn bewondering voor Caravaggio's Onthoofding van Johannes de Doper. Het is een heel mooie en zachte bundel waarin de belangrijkheid van diverse kunstvormen telkens opnieuw onderlijnd en gehuldigd worden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Malta