De Engelse Patiënt

Gelezen door: leesbeest (64 boeken)

Citaat: "Want de steden die groot waren in vroeger tijden moeten nu klein geworden zijn en die groot waren in mijn tijd waren groot in de tijd daarvoor... Het geluk van de mens blijft nooit op dezelfde plaats."

Dit verhaal vol droefheid en tragedie, vol personages die beschadigd zijn, wordt vertelt in een prachtige taal. De zinnen nodigen uit tot herlezen.
Op het einde van de Tweede Wereldoorlog blijft de jonge verpleegste Hanna in een verwoeste Italiaanse villa achter met Ldislaus de lmásy, de" Engelse Patiënt". Ze krijgen gezelschap van Kip, een explosievenexpert uit het Britse leger en Caravaggio, een charmante dief die gebroken uit de oorlog is gekomen. Dit kleine wereldje draait om deze mensen die op een subtiele wijze met elkaar verbonden zijn of worden. Een boek dat men zou moeten gelezen hebben.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc L (70 boeken)

Ik moet bekennen dat ik met een beetje tegenzin aan dit boek begon. Ik zag ooit de film, maar herinner me alleen dat ik het maar een flauw liefdesverhaal vond. Geen goed beginperspectief dus. Bovendien duurt het even voor je mee bent met de dromerige, impressionistische stijl van Ondaatje. Maar uiteindelijk heeft het boek me toch verrast. De interactie tussen de vier hoofdfiguren, in een gehavende Toscaanse villa, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, is voldoende sterk om het trage tempo te schragen; maar met mondjesmaat wordt informatie vrijgegeven, al blijft er veel in mysterie gehuld.. Ik ben er nog niet helemaal uit waar het in dit verhaal om gaat, maar Ondaatje zet in elk geval geloofwaardige figuren neer, alle vier sterk gehavend door de oorlogsgebeurtenissen.

Ik vermoed ook dat hij een parallel heeft willen trekken tussen de zeer bedachtzame manier waarop de ontmijner Kip de bommen en mijnen te lijf gaat, - ze eerst van alle kanten bekijkend en bij elke ontmantelingsstap alle mogelijke opties doornemend -, en de manier waarop wij het verhaal van de "Engelse patiënt" (over zijn passionele relatie met de vrouw van een collega) een plaats moeten geven. Dat het gros van de actie zich in woestijngebied afspeelt, geeft het boek een extra, mysterieuze dimensie. En de Indiase achtergrond  van Kip zorgt tenslotte voor een bijkomende invalshoek (het raciale en koloniale probleem), en een verrassende ontknoping.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Caïro