Gekke Mustafa en andere verhalen

Gelezen door: André Oyen (3526 boeken)

Citaat: "De kinderen liepen nu weer achter Mustafa aan en bekogelden hem met stenen. Ze joelde allemaéal:'Gekke Mustafa, Duitse Mustafa, gekke, Duitse Mustafa!'"

In 1974 kwam Halil Gür voor een vakantie naar Nederland en bleef er. Hij had veel verschillende soorten baantjes, zoals schoonmaker, kelner en bankemployee. Daarnaast ontwikkelde hij zich tot fulltime schrijver, verteller en performer. In 1984 werd hij de eerste (arbeids) immigrant die in Nederland literair debuteerde, echter niet in het Nederlands wel in het Turks met vertaling.
Gekke Mustafa en andere verhalen is een verhalenbundel over dingen waar migranten mee te maken hebben. De verhalenbundel Gekke Mustafa bestaat uit verschillende getitelde verhalen over de migranten in Nederland en de naar Nederland (oftewel Westen) snakkende en onwetende Turk. Telkens wordt in een verhaal een hoek uitgekozen door de schrijver waaruit hij het verhaal bekijkt. Bijna bij alle verhalen is dat het oogpunt van de migrant, slechts bij één van de verhalen wordt het verhaal in mindere mate bekeken door het oogpunt van de Nederlander.

Het titelverhaal Gekke Mustafa gaat over een arme jongen, Mustafa, in het diepe zuiden van Turkije. In zijn leven had deze jongen maar één droom, namelijk; emigreren naar het Westen, in het bijzonder naar Duitsland. Hij stelde het leven daar voor als in een paradijs. De drang komt sterker naar voren, wanneer hij zijn landgenoten ziet terugkomen in dikke mercedessen en in mooie pakken versierd met een stropdas wat voor hem het ultieme bewijs van geluk en rijkdom blijkt te zijn. Mustafa durfde hen vanwege een minderwaardigheid gevoel niet in het gezicht te kijken. Mustafa wilde een dergelijke leven leiden, ‘maar dat was alleen in het Westen mogelijk’.
De tien korte verhalen, vlot vertaald in het Nederlands, roepen zeer herkenbare beelden op. Een boeiende zeer interessante bundel voor een grote lezerskring door zijn nog altijd brandend actuele themathiek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Turkije