Een slaapwandeling

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "Boven op het kopergeschal weerklonk de sirene van een ambulance. Het was geen onaangenaam geluid, iets als de zondagse wanorde van Charles Ives. Ik hoopte dat de ambulance er was om de vieze fietser op te halen die aan het bezwijken was aan een hartinfarct. Eigen schuld."

Hugo Claus schreef de novelle Een slaapwandeling in 2000 in opdracht van De Bijenkorf ter gelegenheid van de Nederlandse boekenweek. In nog geen zestig bladzijden bouwt hij een verhaal op om U tegen te zeggen. Een sterk staaltje Claus met mooie zinnen en sterke verhaalwendingen.

Luc Scholten, een ouder wordende kunsthandelaar, probeert ons een gebeurtenis uit zijn leven te vertellen, maar zijn zintuigen zijn in de war en zijn geheugen vertoont zwarte gaten. Als hij na jaren opnieuw de grote liefde van zijn leven ontmoet, herkent hij haar pas als ze weer verdwenen is en gaat vervolgens naar haar op zoek. Zijn falende geest tast ook zijn spraakvermogen aan, wat leidt tot een aantal dubbelzinnige, Freudiaanse en bijbelse versprekingen die soms ook hilarisch zijn. De scheidingslijn tussen droom en werkelijkheid is heel dun. Is hij nu aan het (slaap)wandelen in pyjama door de stad of verwart hij de binnen- met de buitenwereld en neemt hij zijn erotische fantasieën voor werkelijkheid?

In deze schitterende novelle van Claus vinden we heel veel uit vorig werk van de maestro terug, zoals hypocrisie in de bourgeoisie, de mannelijke erotische fantasie, het dubieuze spel dat het ouder worden met onze geestelijke en lichamelijke vermogens speelt en de drang naar vrijheid. Uiteraard zit ook dit dunne boekje vol taalrijkdom!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc Dilliën (135 boeken)

Citaat: "Agnes, je mag drie keer raden, zeg ik als ik in de keuken kom waar Agnes bezig is met een klepperende Mix-master. Opnieuw heb ik het verkeerde ogenblik gekozen. Wacht even, zegt zij. Het geratel verflauwt en sterft. Agnes blaast met een pruillip een klisje haar van haar glimmende neus weg."

Een schijnbaar eenvoudig verhaal over een huiselijk tafereel evolueert in een zinsbegoocheling, een verhaal met de gekende weerhaken van Claus. Het hoofdpersonage beleeft met Frans Naessens en een zekere Laura een avontuur, of is het een lange slaapwandeling?
Dit boek is weerom het bewijs dat Claus van een eenvoudig gegeven zoveel meer kan maken, dat hij geen eenvoudige verhaaltjes kon neerzetten.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Lenka Engels (1 boeken)

Citaat: "Wij zeggen niets. Het gerinkel en de stemmen van de gsm's zijn steeds zwakker. De stilte duurt, de doem. Dan zeg ik 'Men heeft in Ulan-Bator keien van dinosaurussen gevonden.'"

Het boek viel veel beter mee dan ik verwacht had. Op de kaft stond geen korte inhoud dus ik wist niet waarover het zou gaan. Maar de kaft trok mij zo aan, dat ik het zeker eens wilde lezen. Het enige waar ik bang voor was, was dat er geen verhaal in zou zitten omdat het in nog geen zestig pagina's geschreven was. Maar het was verrassend goed. Fantasie en werkelijkheid lopen soms door elkaar, maar dat maakt het boek niet minder interessant. Het enige wat me echt stoorde was dat je niet altijd begreep wat er gebeurde of waar het hoofdpersonage was. Maar als je door las begreep je na een tijdje wat er aan de hand was. Het is zeker een aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: gent