Van je familie moet je het hebben

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Het toneelvirus leek het hardst toe te slaan bij joden, homoseksuelen en mollige meisjes met een dikke laag geneesmiddelen tegen jeugdpuisjes op hun gezicht. Het waren individuen die om een of andere reden veel behoefte aan aandacht hadden!"

Het succes van David Sedaris in de USA is onbegrijpelijk. Elk boek is minstens goed voor een miljoen Amerikaanse lezers en Sedaris is regelmatig te zien bij David Letterman, te horen op National Public Radio, te lezen in The New Yorker en Esquire. Dat president Obama hem leest wil ik probleemloos geloven, maar ik ben er tevens ook zeker van dat hij voor Sarah Palin en haar adepten persona non grata bij uitstek moet zijn. Hij staat immers voor vele dingen waar zij van gruwen zoals zelfspot, homosekualiteit, Griekse roots, joods, francofiel, grappend met bekrompen Amerikaans pattriotisme enz.

Vlamingen en Nederlanders durven hem al eens vergelijken met Tom Lanoye. Wat humor en charmeren en verkoopbaarheidsfactor betreft ben ik wel mee, maar persoonlijk vind ik Tom op literair vlak een stuk veelzijdiger. Maar ja, wanneer je door alleen de hansworst uit te hangen een miljoen lezers binnenrijft hoef je je niet direct uit te sloven op andere vlakken. Bij elk nieuw boek weet je bij voorbaat al waar zijn verhalende essays over zullen gaan. Over de dood, over zijn knotsgekke familie, over zijn pogingen Frans te leren (hij verhuisde van New York naar Parijs, en van Parijs naar Japan omdat je daar tenminste nog gewoon mag roken), zijn familie enz. En toch werkt deze oude formule met wat nieuwe inhoud telkens opnieuw.

Een boek van David Sedaris in een openbare ruimte of een publieke plaats lezen heb ik ook afgeleerd. Stel, je zit op een terrasje te genieten van zijn boek met de alledaagse titel Van je familie moet je het hebben en je krijgt om de haverklap de slappe lach. Indien er geen 'professionele' hulp komt opdagen, zullen er toch minstens vijf bezorgde voorbijgangers vragen of alles in orde is met mijnheer.

In de twintig verhalen uit Van je familie moet je het hebben beschrijft Sedaris weer heel gedreven zijn familieleden: een middagje uit met zijn zus, de baby van zijn broer en zus, de muziekvoorkeur van zijn vader, de Griekse moeder van zijn vader, de kunst die zijn ouders aanschaffen, zijn homoseksuele geaardheid, zijn totaal mislukte carriere als kunstenaar, zijn drugsverslaving en de dood. Elk verhaal zit barstensvol Sedaris humor en het ene familielid lijkt nog geschifter dan het ander. De gebeurtenissen zijn zelden bijzonder, maar Sedaris' gespeelde naïveteit maakt van iedere jeugdherinnering een 'Toon Hermanservaring'.

Zo is er oma Ya Ya bijvoorbeeld. Zij is de moeder van Sedaris' Griekse vader. Wanneer zij in een bejaardentehuis vol andere licht verwarde oudjes terechtkomt, is dat het moment voor Sedaris om een verhaal te brouwen dat fenomenaal goed in mekaar zit en dat je doet huilen van het lachen. De bundel is samengesteld uit eerdere bundels door de Nederlandse schrijfster Aaf Brandt Corstius, die ook het voorwoord heeft geschreven. Een ideale bundel om gretig te consumeren wanneer het leven er niet al te rooskleurig lijkt...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: New york