De Tweede Foundation

Gelezen door: BertVR (10 boeken)

Citaat: "Het Eerste Galactische Imperium had tienduizenden jaren lang in zijn bestaan volhard. Het had alle planeten van de Galaxis onder een centraal bewind verenigd - een bewind dat soms tiranniek, soms verlicht, maar altijd ordelijk was. De mensheid was vergeten dat er andere levenswijzen mogelijk waren
Behalve Hari Seldon."

Het Eerste Galactisch Imperium is niet meer. Na tienduizenden jaren zijn vele planeten opeens vrij! Maar de instorting geeft ook de kans aan anderen een rijk uit te bouwen. Zo ook het Muildier - een mutant.
Sinds de verovering van de Eerste Foundation beseft hij dat maar één gemeenschap hem kan tegenhouden: die van de Tweede Foundation. Maar waar bevindt zich die? Hoever zijn de leden daarvan in zijn maatschappij doorgedrongen? En bestaat de Tweede Foundation wel? Dat laatste blijkt wanneer het Muildier op hevig maar onzichtbaar verzet stuit. Zal het machtige Muildier opgewassen zijn tegen de psychologen van de Tweede Foundation?

Nog steeds met onweerlegbare logica schetst Asimov hoe het ook fout kan gaan met een ingenieus plan. Dat biedt nieuwe perspectieven, en onzekerheid slaat toe - een perfecte voedingsbodem voor speculaties en complotten. Natuurlijk worden die uiteindelijk allemaal haarscherp uitgelegd, maar soms blijven er onduidelijkheden. Waarom? Vooral omdat de ontknoping wel erg ingewikkeld is. Alle mogelijkheden worden aangeraakt, maar uiteindelijk blijkt het dan toch iets te zijn dat je niet verwachtte, of dat je wel verwachtte, maar vergeten waart door de vorige uitleg.

En dat geeft een uniek gevoel: onzekerheid over jezelf, of liever gezegd: over onze wereld. Die logica klinkt allemaal wel erg logisch... Ziet onze toekomst er echt zo uit? En vooral: kan ik daar mee leven? Je wordt ook vaak met de vraag geconfronteerd wie nu eigenlijk 'de goeden' en 'de slechten' zijn, en hoewel ik weet dat er een genuanceerd beeld gegeven dient te worden -of net daarom- ben ik er nog altijd niet uit.
Of die ingewikkeldheden nu positief zijn of net niet, of die onzekerheid het boek ten goede komt of niet, dat laat ik aan u over, beste lezer. Maar weet dat het voor mij beslist een nieuwe en verrijkende ervaring was.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: