Waterman

Gelezen door: André Oyen (3467 boeken)

Citaat: "Want je eigen hand was nog altijd de beste hoer."

Waterman is voor mij nog altijd één van de sterkste debuutromans uit de hedendaagse Vlaamse literatuur. Dit is voor mij zo’n debuutroman als Frans Pointls (weliswaar verhalen) De kip die over de soep vloog of Connie Palmens De Wetten, met een totaal nieuwe taal en stijl. Nu heeft Frank Adam wel iets meer gemeen met Connie dan met Frans. Het is een filosofisch verwerkingsproces in een absurd melodrama dat dan ook nog eens breekt met de bestaande romanstructuur…

Het absoluut nieuwe aan Frank Adams Waterman is dat hij op hoog literair niveau een satirische schets van het leven maakt met een humor die voor sommige Vlamingen gekunsteld moet overkomen omdat hij het verhaal situeert in een bizarre wereld à la Pirandello en Ionesco…Net als Connie Palmen schrijft Frank Adam uit wraak tegen de pedagogie die in de lage landen blijkbaar niet zo deontologisch juist gehanteerd wordt. Door te goochelen met een vernuftig taalgebruik weet hij de spitsvondigheden in het verhaal ook echt grappig te maken én te houden.

Nooit zal ik de zwetende leraar die zich voor zijn leerlingen op een strand uitslooft vergeten. Vier leerlingen onttrekken zich aan deze slappe excursie. Hoofdstukken op het strand worden afgewisseld door een voorgeschiedenis, over gebeurtenissen rond de van school verwijderde leerling Waterman. Deze Waterman voegt zich bij de leerlingen op het strand. Een absurdistisch verhaal ontspint zich, bijna kwaadaardig en heeft als bepalende elementen gekte, water en zee, zweet en sperma, geconseveerd in een authentieke'kwakpot'.
Grimmig maar steengoed!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: West-Vlaanderen