Episoden uit het leven van Lulu

Gelezen door: André Oyen (3541 boeken)

Citaat: "Voor Pablo was de grens tussen licht en schaduw heel duidelijk en hij haalde de dingen nooit door elkaar, hij bracht het ene en het andere harmonisch samen, de serene kalmte van ons dagelijks leven."

Almudena Grandes (Madrid, 1960) debuteerde in 1989 met de erotische, controversiële roman Episodes uit het leven van Lulu. Het boek veroorzaakte in het toen nog aartsconservatieve Spanje een ongekende mediastorm. Een vrouw die zonder scrupules over seks en vrouwelijke orgasmes in Pedro Almodovarstijl durfde schrijven, het einde van de wereld was nabij. Katholieke priesters riepen in hun zondagse preek massaal op om dit boek te mijden, want dat eenieder die het kocht een doodzonde beging.
De Spanjaarden begingen zich in hordes te buiten aan doodzonden want het boek werd in mum van tijd een megaseller.Ze kreeg er de Premio La Sonrisa Vertical voor, er kwam een vertaling in ruim twintig talen waaronder Arabisch en Chinees en het boek werd verfilmd door Bigas Luna onder de titel Las edades de Lulú .

Lulu wordt op haar vijftiende ingewijd in de liefde door een oudere vriend van haar broer. De onbevangen en uiterst nieuwsgierige Lulu trouwt met deze Pablo en al snel is ze zwanger en krijgen ze een dochter. Maar na een tijd verwaarloost hij haar en zoekt zijn heil bij steeds jongere meisjes. Lulu is een vrouw die van seks houdt en eigenlijk ook nog van haar Pablo. Ze verlaat echter hem echter na een uit de hand gelopen trio. Ze zoekt op haar beurt troost in telkens gewaagdere escapades, waaronder het toekijken bij seks tussen homomannen.
Haar leven begint echter te ontsporen en gelukkig is er een bevriende travestie Ely, die haar begrijpt en tracht te helpen.

Het werk van Almudena Grandes doet sterk denken aan dat van Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek. Ze schrijven over dezelfde thema's en ze hebben ook dezelfde politieke ideeën. Episodes uit het leven van Lulu doet dan ook heel sterk denken De pianiste van Jelinek waarin ook de seksuele verdrukking en (r)evolutie van de vrouw centraal staat. De auteur schrijft heel open en bloot(!) over de dingen des levens in een toegankelijke taal.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

Sinds het verschijnen van de 50 tinten trilogie van Schrijfster E.L. James kan je niet meer om de erotische lectuur heen. Zonder overdrijven is dit echt wel booming business! Er gaat dan ook haast geen maand voorbij of er komt een nieuwe erotische roman op de markt. Niets nieuws onder de zon durf ik te stellen op 52 jarige leeftijd. De oudere lezers herinneren zich vast nog wel de roman Histoire d'O van de Franse schrijfster Pauline Réage (pseudoniem van Anne Desclos), gepubliceerd in 1954. In 1973 verscheen de roman Het Ritsloze nummer van Erica Jong. In 1983 was het de beurt aan de Oostenrijkse schrijfster en latere winnares van de Nobelprijs literatuur (2004), Elfriede Jelinek , om de Duitssprekende wereld op haar grondvesten te doen daveren met haar roman Die Klavierspielerin.

Recenter is het werk van Catherine Millet. Haar autobiografische roman Het Seksuele leven van Catherine M verscheen in 2001. Al deze romans brachten ophef met zich mee, brachten de vrouw, haar positie, haar vrijheid en ook haar seksuele vrijheid onder de aandacht. De meeste van deze romans werden in meerdere talen vertaald, en vele onder hen kende ook een verfilming! Zo ook de roman Episodes uit het leven van Lulu van de Madriliaanse schrijfster Almudena Grandes. Grandes geboren in 1960, behaalde universitaire diploma’s aardrijkskunde en geschiedenis. Ze werkte als tekstschrijfster voor encyclopedieën maar droomde ervan schrijfster te worden.

In 1989 publiceerde ze haar eerste roman (Episoden uit het leven van Lulu). Ze won met deze debuutroman de elfde Premio La Sonrisa Vertical , een wedstrijd uitgeschreven door de Uitgeverij Tusquets voor erotische verhalen. Het verhaal is eenvoudig . Een mooi, jong meisje groeit op in een groot, liefdeloos gezin. Ze adoreert haar broer Marcelo en geniet van de aandacht van hem en zijn vriend Pablo. Als 15 jarige hunkert ze naar aandacht en vooral naar liefde, al jaren heeft ze een zwak voor de oudere Pablo. Pablo in het geheel niet ongevoelig voor de bevallige Lulu, weet haar liefde en haar maagdelijkheid voor zich te winnen. Samen beleven en ontdekken ze hun driften en verlangens op seksueel gebied. Maar op haar dertigste voelt ze zich door Pablo aan de kant gezet, er zijn immers nog vele mooie, gewillige en jongere meisjes waarmee Pablo graag speelt. Lulu gedreven door haar onverzadigbare driften, in combinatie met de ongeuite woede op haar man, jaagt steeds extremere vormen van seksbeleving na, in zoverre zelfs dat ze speelt met haar eigen leven. Het hoeft geen betoog dat het katholieke aartsconservatieve Spanje , nog in de nasleep van het regime Franco niet rijp was voor zulk een roman. Deze roman over een vroegrijp, seksueel actief meisje -die niets aan de verbeelding over liet - was zelfs onderwerp van vele preken. Maar de radicale afwijzing door de clerici heeft niet kunnen verhinderen dat de roman in Spanje en internationaal een enorm succes kende alsook een verfilming onder dezelfde naam, door Bigas Luna. Natuurlijk is er de vrijpostigheid waarmee de schrijfster de seksuele beleving van een vrouw onder woorden brengt. Maar dat alleen maakt- naar mijn mening - niet het succes uit van deze roman.

Het is Grandes haar voortreffelijke schrijfstijl, haar vlotte pen, de toegankelijke zinnen, haar uitgesproken literaire capaciteiten die dit werk naar een bepaald niveau tillen. Maar daaraan wens ik toe te voegen dat de expliciete, zeer gedetailleerd beschreven seksuele handelingen nooit ordinair, wansmakelijk of op een pornografische manier onder woorden worden gebracht. Dat Almunda Grandes geen eendagsvlieg is geworden in de literaire wereld blijkt uit het succes van haar later verschenen boeken. Ze heeft naast enkele erotisch getinte werken ook werken met een historische invalshoek geschreven. Ik heb in de loop van mijn levensjaren een aantal erotisch getinte romans gelezen, deze steekt er met kop en schouders boven uit. Zonder afbreuk te willen doen aan de vijftig tinten trilogie durf ik te stellen: Episodes uit het leven van Lulu een erotische roman met literaire klasse!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Madrid