Maurice

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3544 boeken)

Edward Morgan Forster (1879-1970) was een wereldberoemd romanschrijver en essayist. Zijn beroemdste roman is A Passage to India. Daarna heeft hij geen romans meer gepubliceerd tot postuum Maurice verscheen, zijn enige roman met een openlijk homoseksuele thematiek. De kritiek heeft daarop wel gepostuleerd dat Forsters creatieve bron na 1924 opdroogde doordat hij niet de moed had zich te uiten over zijn homoseksuele geaardheid. Forster zelf, die uit de gegoede burgerij voortkwam, voelde zich vooral aangetrokken tot jongens uit het arbeidersmilieu: precies dit cultuurverschil komt ook in Maurice tot uiting.

Maurice Hall is een 15-jarige jongen uit een welgesteld gezin. Zijn vader is al vroeg overleden. Na zijn opleiding aan een Londense school, verwacht zijn moeder dat hij net zoals zijn vader naar de universiteit zal gaan en beurshandelaar zal worden. Maurice is een dromer en hij leeft in een waas. Op zijn 19de gaat hij studeren in Cambridge. Maurice krijgt enkele vrienden aan de universiteit, waaronder ook Clive Durham.

Deze vertelt hem dat hij humanist is en dat dit conflicten geeft met zijn streng gelovige omgeving. Maurice en Clive groeien naar elkaar toe en krijgen een innige band met elkaar. Onder invloed van Clive geeft Maurice ook zijn geloof op, wat meteen indruist tegen hetgeen zijn vader van hem verwachtte. Uiteindelijk vertelt Clive aan Maurice dat hij verliefd op hem is, maar Maurice wijst hem af en zegt dat hij ziek is. Maurice is echter ook homo, maar heeft hierover zovele leugens verteld dat hij zijn coming-out niet durft te doen. Maar uiteindelijk beantwoordt hij toch Clive avances.

Na hun studie gaan ze beiden werken. De moeder van Clive gaat op zoek naar een geschikte echtgenote voor hem. Clive wil Maurice niet verliezen maar vreest dat deze altijd meer dan vriendschap zal willen. Clive slaat op de vlucht en gaat op reis naar Griekenland. Maurice heeft de veranderingen bij zijn vriend opgemerkt en accepteert dat Clive nu hetero is. Hun vriendschap verwatert echter. Maurice lijdt hevig onder het gedrag van Clive en overweegt zelfdoding...

Deze roman moet ongetwijfeld heel autobiografisch geweest zijn en het is dan ook heel jammer dat het boek pas na zijn dood is kunnen gepubliceerd worden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: uk