levensfragmenten

Gelezen door: André Oyen (3523 boeken)

Citaat: "Hebt u nooit op een zomerdag plotseling een ijzige kou door u heen voelen trekken en tegelijkertijd gezien, hoe het overal winter wordt, wit wordt, koud en dood."

De Noorse schrijver en Nobelprijswinnaar 1920 Knut Hamsun (1859-1952) kreeg nauwelijks scholing en was volledig autodidact. Na het schrijven van enkele jeugdwerkjes verbleef Hamsun enige tijd in de USA en had daar diverse eenvoudige baantjes. Eind jaren 80 van de 19e eeuw keerde hij terug naar Noorwegen om te gaan schrijven.

Zijn vroege werk staat tegenwoordig als sterk vernieuwend te boek. Met name zijn werken Honger(1890), Mysteriën (1892), Pan (1894) en Victoria (1898) vallen op door het uitdagende karakter en de enorme intensiteit en eigengereidheid. Op bijna 90-jarige leeftijd sloot Hamsun zijn schrijversloopbaan af met het autobiografische Langs overwoekerde paden (1949), geschreven vanuit de positie van de outsider.

De (meestal mannelijke) hoofdfiguren in het werk van Hamsun hebben meestal een flinke dosis inzicht, moed, mededogen en eenzaamheid. Zijn vrouwfiguren worden vaak heen en weer geslingerd tussen verlangen naar- en volledige overgave aan de 'grote liefde' en anderzijds duidelijke berekening: streven naar maatschappelijke zekerheid, pragmatisme. Echt geluk en ware liefde wordt nooit echt mogelijk in zijn werk.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog steunde Hamsun de pro-nazi regering van Vidkun Quisling, wat zijn bijzondere reputatie danig aantastte. Hij had in 1943 een ontmoeting met Joseph Goebbels en schonk deze zijn bij de Nobelprijs behorende medaille. In Noorwegen werd de collaboratie van Hamsun bijna als een nationaal trauma ervaren. Niemand heeft ooit deze handelswijze kunnen begrijpen en men dacht dan ook aan een psychische stoornis.

De negen autobiografische verhalen, geschreven tussen 1884 en 1906, uit deze bundel zijn doordrenkt van onstuimige levenskunst, en bewondering voor de natuur. De zwervende mens die erg belangrijk blijkt in zijn werk komt ook hier regelmatig opduiken. Persoonlijk vind ik deze verhalen wel vrij stroef geschreven of vertaald.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Noorwegen