De Foundation

Gelezen door: BertVR (10 boeken)

In een verre toekomst heeft de mens zijn droom verwezenlijkt. Hij heerst over de Galaxis. De droom begint echter af te brokkelen: het Imperium -de centrale macht die de Galaxis bestuurt- zal in afzienbare tijd ten onder gaan. Althans als we de psycho-historicus Hari Seldon mogen geloven. De psycho-historie is de jonge wetenschap die zich bezighoudt met het voorspellen van de toekomst... op basis van wiskundig zuivere algoritmes.

Seldon richt de Foundation op, waar men alle kennis moet bundelen in de Encyclopaedia Galactica. Jaren later ontdekken de bewoners van de Foundation op de planeet Terminus (in een uithoek van de Galaxis) dat ze een groter doel dan de encyclopedie dienen...

Was dit boek wel fictie? Het leek eerder op een geschiedkundig werk over de toekomst! Men zegt wel eens dat de kracht van Asimovs romans erin ligt dat men niet kan bewijzen dat er iets in staat dat ook maar in enige mate foutief zou kunnen zijn. Die kracht heb ik ervaren: alles leek zo waarschijnlijk. Vele elementen uit de verre toekomst zijn geloofwaardig uitgewerkt, en vooral de psycho-historie is een creatieve vondst die de geloofwaardigheid zeer omhoogtrekt.

Andere elementen zijn dan weer wat minder 'toekomstig', omdat er amper verandering in zit. Hoewel dat soms niet echt strookte met de verre toekomst, behield het geheel zijn geloofwaardigheid. De Foundation biedt ons een interessante kijk op hoe alles zou kunnen worden, en uiteraard zitten er wat verrassingen bij.

Maar De Foundation is meer dan een opsomming van wat mogelijke toekomstige feitjes: het is ook een boek vol actie. En toch blijft er zelfs aan die actie nog dat kantje van toekomstige geloofwaardigheid kleven. Bovendien had ik het gevoel dat de actie tot op zekere hoogte wel geraffineerd was: goed doordacht en creatief.

Nog een klein minpuntje: aangezien het verhaal is ontstaan uit een verzameling van kortverhalen, zijn er soms wat onduidelijke overgangen, is er geen duidelijk hoofdpersonage en raak je soms dus voor een tijdje de draad kwijt. Dat doorbreekt de actie eventjes, maar niet veel later heb je de smaak gegarandeerd weer te pakken.
Dus: slimme actie, een creatief toekomstbeeld en ijzeren logica komen allemaal samen tot een verrassende en onderhoudende roman.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: gert erauw (6 boeken)

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: