Volksrepubliek van verlangen

Gelezen door: André Oyen (3507 boeken)

Citaat: "China ruikt naar succes. Het bestaat als natie in de publieke opinie en in het Westerse collectieve geheugen als weinig meer dan een ansichtkaart. Het is een oord dat doet dromen. Vroeger betroffen de voorstellingen het socialistische paradijs. Zelfs een verlichte geest als Sartre ging ervoor overstag! "

Catherine Vuylsteke is sinologe en journaliste bij De Morgen. Ze ging de voorbije twintig jaar haast jaarlijks naar China en studeerde een jaar in Shanghai. Ze heeft China dan ook zien evolueren naar een nieuwe grootmacht. Natuurlijk rijzen talloze nieuwe gebouwen op in de grote Chinese steden, groeien Chinese bedrijven tot wereldspelers en verdienen miljoenen Chinezen een hoop geld dankzij de enorme economische sprong voorwaarts.

Maar zij zoomt in op de anderen, de vertegenwoordigers van het bijna meer dan één miljard Chinezen die weinig of niet profiteren van de economische groei. Onder het communisme waren ze onvrij en onderdrukt, maar nu zijn ze het slachtoffer van een rauw kapitalisme dat hen uitbuit en behandelt als moderne slaven. Catherine Vuylsteke kent de waarheid achter de peptalk en de mooie verhalen die we dagelijks te lezen en te zien krijgen. Haar reis leidt langs plaatsen en mensen die buiten de aandacht blijven van de meeste media.

Een onthutsend beeld van de doffe achterkant van een blinkende medaille. Volksrepubliek van Verlangen beschrijft de transformatie van China in een 20-tal thema’s waaronder minderheden, steden en sociale problematiek. Catherine Vuylsteke heeft het over het lot van de Dagonzai (de 140 miljoen onzichtbare rurale migranten), de administratief-politieke non-burgers en het lot van de onbereikbare dorpen.

Ze schetst een beeld van de transformatie van de Chinese steden, Bejing en Shanghai, waar de woonwijken moesten plaatsmaken voor big business en de Olympische Spelen. De Chinese arbeider blijkt een hoge prijs te moeten betalen om de welvaart, die vooral ten goede komt aan een kleine groep, mogelijk te maken. Armoede, milieuvervuiling, onbetaalbare geneeskundige zorg en prostitutie zijn directe gevolgen van het huidig economisch beleid.

Vuylsteke laat ook zien hoe de machthebber omgaat met de mensenrechten van bepaalde groepen: homoseksuelen, Tibetanen, moslims. China is namelijk het land waar homoseksualiteit nog maar 5 jaar geleden geschrapt werd van de lijst van geestesziekten en waar het tot 2005 heeft geduurd vooraleer aids verdween uit de lijst van de “besmettelijke ziekten die quarantaine vereisen”.
Catherine Vuylsteke vertelt het verhaal met liefde voor China, maar met een bijzonder kritische en “Westerse” blik. Catherine Vuylsteke heeft met velen van hen gesproken en uit deze interviews komt een onthutsend beeld naar voren. Een erg beklijvend boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: China