De minnaar

Gelezen door: André Oyen (3469 boeken)

Citaat: "Met gesloten ogen raakte ze die zachtheid aan, ze raakte de gouden kleur aan, de stem, het bange hart, het hele lichaam dat zich inhield boven het hare, gereed om een gewelddadig einde te maken aan de onwetendheid van haar die zijn kind was geworden."

Marguerite Duras werd in 1914 geboren in Vietnam. Haar kindertijd bracht ze in deze Franse kolonie door en op haar twintigste verhuisde ze naar Parijs. Ze heeft wiskunde, rechten en scheikunde gestudeerd, toch werd ze na de oorlog journaliste/schrijfster. Ze verwerkt veel biografische dingen in haar boeken. Van haar boeken zijn er ook enkele verfilmd.

In De minnaar, de roman waarvoor ze de Prix Goncourt kreeg en waarmee ze wereldberoemd werd, schreef Duras over haar eerste minnaar. Het meisje is vijftien wanneer ze hem ontmoet, een oudere Chinese man. Ze beschrijft ontzettend mooi de eerste sensaties en lust. Terwijl je dit leest ga je onwillekeurig terugdenken aan je eigen liefde. De verhouding is niet alleen een spel dat ze eigenlijk niet spelen mag, maar het tevens ook een noodzaak om te overleven.

Hij is rijk en het gezin van het meisje in De minnaar is arm. De verslaving aan het verboden genot gaat echter de hoofdrol spelen. De minnaar voorspelt dat ze verliefd zal worden op de liefde, dat ze hem en alle mannen die na hem komen ontrouw zal zijn. Deze eerste liefde gaf Marguerite de kans gaf om uit de verstikking van het gezin te ontsnappen en te ontkomen aan de haat-liefde die ze voor haar moeder voelde en de angst die ze voor andere broer kende. Dat is de rol van minnaars, schreef Marguerite Duras: het zijn de eerste vertrouwelingen buiten het gezin.

De kluwen van begeerte, verlangen, geilheid, macht en afhankelijkheid waarin het meisje in De minnaar verstrikt raakt, zal Duras’ bewogen liefdesleven blijven kenmerken. Die eerste minnaar waarvan ze haar hele leven zal blijven blijven houden wordt door zijn familie gedwongen om voor iemand anders te kiezen. De minnaar is een heel mooi en exotisch boek over liefde, verdriet, onmacht en aanvaarding. Prachtig en sensueel verfilmd door Jean-Jacques Annaud.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Vietnam