Schaaknovelle

Gelezen door: Kris Lauwerys (12 boeken)

Citaat: "…ik voelde dat het ogenblik steeds dichterbij kwam waarop ik, om mezelf te redden, alles zou zeggen wat ik wist en misschien nog wel meer, waarop ik twaalf mensen en hun geheimen zou verraden, zonder voor mezelf daarmee meer te bereiken dan een ogenblik van verademing."

Tijdens een bootreis daagt een onbekende de wereldkampioen schaken uit. Tot ieders verbazing heeft hij succes. De onbekende blijkt ontsnapt te zijn uit een Duitse gevangenis. Zijn enige afleiding daar was het naspelen van schaakpartijen uit een boekje. Later ontdekte hij dat hij dat ook in zijn hoofd kan. Weer weken later begon hij in zijn hoofd te spelen tegen... zichzelf. De gevangene raakte de controle kwijt. Hoe het afloopt lees je zelf in deze, in alle opzichten, perfecte novelle: kernachtig, diepgaand én bloedstollend.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Dennis P. (770 boeken)

Citaat: "De speelvreugde was tot een speeldrift geworden, de speeldrift tot een speeldwang, een manie, een bezeten woede die niet alleen de uren dat ik wakker was, maar langzaam maar zeker ook mijn slaap doordrong."

Dr. B. is een advocaat die op een schip van New York naar Buenos Aires zit. Hij ontmoet er de meester schaker Mirko Czentowitz. Tegen betaling speelt hij tegen de aanwezige reizigers. Dankzij een tussenkomst van Dr. B. weet één van de passagiers een remise uit te lokken tegen de grootmeester. Die is geïntrigeerd. De schaakkwaliteiten van de advocaat blijken echter een duister kantje te hebben. Dit boek las ik na de strip over de laatste dagen van Stefan Zweig. Het is kort en gebald. Ik heb er meteen meerdere exemplaren van gekocht om aan goede, schakende vrienden uit te delen. Een Fabuleuze vertelling van een fantastische schrijver.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Buenos Aires