Omtrent Deedee

Gelezen door: André Oyen (3467 boeken)

Citaat: "Je hebt je toog uitgetrokken om onder ons te zijn als één van ons , en nu terwijl je bij me bent durf je je niet meer tonen in je belachelijk blote vel, o, neen, je moet weer een toog aantrekken , je kamerjas, om mij te laten voelen dat ik een andere ben, iemand die je afstoot."

Omtrent Deedee is één van de romans binnen het immense oeuvre van Hugo Claus (1929-2008) die mensen anno 2011 nog altijd aanspreekt omwille van zijn messcherpe analyse van een hypocriete samenleving. Hugo Claus had soms, en waarschijnlijk ook terecht, een negatief mensbeeld. En een florisant voorbeeld van de uitwerking hiervan was Omtrent Deedee.

Centraal in dit boek staat de familie Heylen, die in de pastorij van een West-Vlaams dorp haar jaarlijkse herdenking van de dood van hun moeder houdt. Het is altijd wat ongemakkelijk bij het begin van de jaarlijkse bijeenkomst. Alsof beslissende gebeurtenissen in het voorbije jaar hen vervreemd hebben. Maar hoe verder het verhaal vordert, hoe meer de situatie verandert en hoe meer de bijeenkomst het karakter krijgt van een grote orgie.

Alle gasten lijken wel netjes te zijn, maar stuk voor stuk hebben ze zo hun duistere kanten. Deze tegenstelling komt zelfs terug bij de priester. Hij weigert zijn ambt te vervullen en gedraagt zich net als alle anderen en onthoudt zich ook niet van de erotisch getinte spelletjes. Het toppunt is wel zijn gesprek met Claude, waarin Claude hem vertelt dat hij homo is en Deedee hem in zijn sop gaar laat koken.

Hugo Claus was een magistraal verteller en hij weet dan ook de wrijvingen en misverstanden, met zowel komische als dramatische effecten weer te geven. Moraal van het verhaal: wanneer de drank rijkelijk vloeit slaan de katholieke moraal en preutsheid aan diggelen, zo lang het maar heteroseksueel is.Wat dronken gefrutsel kan ook nog, maar een ernstig gesprek nee hoor.

Aanvankelijk had Claus het opgevat als een filmscenario, maar omdat de rolprent toen niet van de grond kwam, opteerde hij voor de romanvorm. Later goot hij Omtrent Deedee ook in een toneeltekst (Interieur uit 1971) om er in 1989 dan toch onder eigen regie de speelfilm Het sacrament van te maken. Omtrent Deedee is één van de werken van Hugo Claus die zijn zeer gevoelige manier van schrijven in al zijn glorie aantoont.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: