Wit is altijd schoon

Gelezen door: André Oyen (3522 boeken)

Citaat: "En kijkt ook nog eens goed rond of er geen rommel meer op de grond ligt. Dat de mensen hun benen niet breken wanneer ze hier aankomen. "

Wit is altijd schoon is een heel mooi boek waarin je te weten komt hoe moeilijk het is om een geliefde te laten gaan. Het gaat over een vrouw die sterft maar na haar dood verder praat in het hoofd van haar zoon. Een moeder die hem zijn leven lang bedolven heeft onder haar gepraat. Meestal over de alledaagse gang van zaken, over haar wekelijkse visite bij haar beste vriendin Gusta, die zij nog de middag voor haar overlijden was gaan bezoeken.

Daar was zij onwel geworden en heeft zij afscheid genomen van haar vriendinnen, zij had het voorgevoel dat het de laatste keer was dat ze elkaar zouden ontmoeten. En zij had gelijk, diezelfde avond is zij gestorven. Ze vertelt ook veel over het verleden. Maar dood zijn betekent nog niet dat ze niets meer te zeggen heeft. Ze plant ze haar eigen begrafenis en geeft haar zoon opdrachten.
Het is een boek met veel flash backs gevat in spreektaal. Wit is altijd schoon is een ontroerend en liefdevol portret van een moeder en een rouwverwerking.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Winnie (3 boeken)

Citaat: "
Zijn ze weg?
Allemaal?
En?
Awel, ja. Hoe was ‘t?
Wat zeiden ze?
Zeiden ze niet dat ik er schoon bij lag?
En tante Julia en tante Yvonne, die hebben geblèt zeker?
En nonkel Jan en nonkel Remi ook?
Ja, onze Remi en onze Jan waren thuis vroeger ook van die weemoedige zieltjes.
Bij die twee zaten de tranen altijd direct gereed.
En zeiden ze niet dat ik er goed uitzag?
En dat ik er schoon opgebaard bij lag?
En dat het maar goed was dat ik in mijn eigen huis ben mogen doodgaan?
Zijn ze lang gebleven, de nonkels en de tantes?
En wat zeiden ze nog zoal?
Dat ze er hun aan verwacht hadden dat ’t met mij niet te lang niet meer zou duren.
Ja, dat wist ik zelf ook."

Een dun boekje dat razendsnel leest. Ik heb hier zelf enorm van genoten omdat het geschreven is mijn eigenste dialect, het Kempisch. Héérlijk om daarvan te snoepen.
Inhoudelijk is misschien wat minder bijzonder, maar dat maakt niet dat ik minder heb kunnen genieten van dit boekje.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: NadiaH (122 boeken)

Na 3 geweldige boeken uit de "Verborgen Pareltjes", een actie van de bibliotheek, begon ik aan "Wit is altijd schoon". Ik heb het geprobeerd, heb het half uitgelezen, maar het is niet aan mij besteed. Toegegeven, het uitgangspunt is origineel : het verhaal wordt verteld door een net overleden vrouw van middelbare leeftijd. Het ene moment viert ze nog de verjaardag van één van haar vriendinnen, het volgende moment ligt ze opgebaard thuis en "praat" ze met één van haar kinderen. Wat me geweldig stoorde aan het boek is het taalgebruik : het is geschreven in de "gij"-vorm (dat was ook het geval bij "één mens is voldoende" van Els Beerten) maar wat ik nog erger vond was dat het een gewone weerslag leek van een gesprek, gedateerde spreektaal i.p.v. schrijftaal, irritant vond ik het. Het boek zou misschien beter tot zijn recht komen als monoloog in het theater maar als boek vond ik het niet geslaagd.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: rijkevorsel