Het verborgen leven van bomen

Gelezen door: André Oyen (3524 boeken)

Citaat: "Hij wilde zelfs geen literatuurdocent worden. Hij wilde wil-schrijver worden, maar wie schrijver wordt, wordt niet echt iets. "

Julían, een literatuurdocent en aspirant-schrijver, zit thuis te wachten tot zijn vrouw Verónica terugkeert van haar wekelijkse tekenles. Hij legt Verónica's dochter Daniela te slapen en leest haar een verhaal voor. Maar Verónica keert niet terug en Julían begint zich af te vragen wat er gebeurd kan zijn. Om zichzelf wat op te peppen begint hij een boek te schrijven dat zal klaar zijn wanneer zijn vrouw thuiskomt of hem verwittigt dat ze niet meer thuis zal komen. Dat is de eenvoudige plot van Zambra's nieuwe roman.

Maar de roman op zich dat is wel iets anders. Verónica's mogelijke verdwijning neemt een onbelangrijke plaats in in het geheel. We volgen vooral Julian die begint te fantaseren over wat er zoal gebeurd kan zijn. Heeft ze een affaire of misschien een platte band? De man reageert vrij onverschillig op haar afwezigheid. Hij denkt er niet aan om de politie te bellen en hij liegt tegen Daniela over de verdwijning van haar moeder. Ook het waarom van Verónica's verdwijning lijkt hem niet veel te kunnen schelen. Hij fantaseert en reflecteert zonder in paniek te vliegen wat de meeste mannen wel zouden doen.

Terwijl Julián wacht en steeds ongeruster wordt, sust hij Daniela in slaap met verzonnen verhalen over het verborgen leven van bomen. Julián denkt aan het verleden, hoe hij Verónica leerde kennen dankzij een torta de tres leches, aan de geschiedenis van Verónica en haar ex Fernando, aan zijn vorige vriendin Karla, aan het boek dat hij schrijft over een man met een bonsai. Als lezer wordt je boos omdat die man niets echt doet en dat is hem juist de sterkte van de roman.

Het gaat van kwaad naar erger want Julián probeert zich een leven voor te stellen zonder Verónica. Hij probeert zich al de toekomst van zijn stiefdochter voor te stellen. Hoe zal Daniela zijn als ze vijftien, twintig, vijfentwintig, dertig jaar is? Volgens hem zal ze psychologie studeren, omroepster worden op de nationale radio en een vriend hebben die Ernesto heet. Verder komen we ook veel te weten over Julíans ex-vriendin en over de vader van Daniela.

Het verborgen leven van bomen is intrigerende literatuur waarin zekerheden niet blijken bestaan en waarin ook de lezer voldoende ruimte krijgt om mee te fantaseren met de schrijver, die zichzelf en ons de hamvraag stelt of fictie wel zin heeft. Wie een gigantische ontknoping verwacht, komt bedrogen uit. Het einde is, net als de roman zelf, heel gewoon, alhoewel.....

Alejandro Zambra is een grote stilist, want hij weet zodanig te intrigeren door zijn mix van fantasie en humor die voor een hyperventilerend ritme zorgen. Voor wie echt eens iets nieuw wil lezen dat het volledig moet hebben van de schrijfstijl is dit boek zeker een must.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: chili