Het spel der tronen

Gelezen door: danielsjohan (1 boeken)

Het spel der tronen is het ongelofelijk meeslepend eerste deel van de serie Een lied van ijs en vuur. Het is een verhaal waarin elk personage zo sterk wordt uitgewerkt dat er geen "goeden" of "slechten" zijn: iedereen handelt volstrekt normaal, volgens zijn/haar eigen logica. De (fantasy)wereld is erg divers en sterk uitgediept.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Thomas Lema (1 boeken)

Een machtig en geniaal boek. Nadat vrienden me hadden aangeraden zeker het boek te lezen kan ik ze alleen maar gelijk geven. Ik ben nu eenmaal zo'n persoon die eerst de films bekijkt en dan pas de boeken leest, keer op keer ben ik verbaasd welke verschillen er tussen zitten.

Hoe de Lannisters de Starks willen overtreffen, de verbanden met de het zeevolk, Arya en Ned die Sansa waarschuwen voor de troonopvolger, de koning en zijn vrouw die geen rijk kunnen regeren... Allemaal zeer goed beschreven.

De serie op zich was al een topper, het boek overtreft de verfilming dan alweer want het is bijna perfect geschreven naar mijn mening. Ik kon me de hoofdpersonages natuurlijk goed inbeelden, toch geeft het boek betere details mee dan in de verfilmde versie. Al bij al is het zo goed geschreven dat je de ene bladzijde na de andere verslindt. Prachtig verhaal, goede opbouw en vlot te lezen. Ik raad dit boek zeker en vast aan, alsook de verfilmde versie er van.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Leander (1 boeken)

R.R. Martin was al langer bekend als één van de beste fantasy schrijvers van deze tijd, maar hij haalde pas echte faam na het maken van de televisieserie Game of thrones dat op één van zijn saga’s gebaseerd is. Voordat ik aan het boek begon had ik de serie al gezien en ik was een zeer grote fan, de verwachtingen voor het boek waren dan ook zeer hoog.  Die verwachtingen heeft het boek volledig ingelost.

Voordat ik ook maar iets van de saga kende hoorde ik dingen zoals ‘De wereld in het boek is een kruising tussen die van Lord Of The Rings en Harry Potter'. Niets is echter minder waar, het is nog steeds een fanatsy wereld maar het doet meer denken aan de gewone middeleeuwen. Er wordt in het verhaal wel gesproken over draken en mysterieuze wezens aan de andere kant van de muur, maar daar merk je in het eerste boek nog helemaal niets van. Als je zoekt naar een boek waar de dwergen en de elfen elkaar bestrijden op de rug van een draak dan ben je hier aan het verkeerde adres.

De belangrijkste personages zijn de familie Stark. Zij staan bekend om hun waardigheid en standvastigheid. Hun geslacht beschermt al jaren het noorden van het rijk en waren ooit koningen van het noorden. Maar wanneer de koning aan Eddard Stark, heer van Winterfell, vraagt om ‘de Hand van de koning’ te worden wordt de familie in twee gescheurd. Een deel blijft in Winterfell en een deel vertrekt naar Kings landing. Al snel blijkt dat Kings landing met al zijn intriges en geheimen niet geschikt is voor Eddart Stark. De belangrijkste tegenstanders van de Starks zijn de Lannisters, een trotse schatrijke familie, die alles zou doen om meer macht te vergaren en laat de koning nu niet net getrouwd zijn met een Lannister.

Het spel de tronen komt wat traag op gang maar dat is ook noodzakelijk om je aan alle personages voor te stellen. Elk personage heeft een dynamische persoonlijkheid en eigen motieven voor hun gedrag en gemaakte beslissingen. Om dat te kunnen begrijpen wordt er aan elk personage genoeg aandacht gegeven. Als je eenmaal voorbij de intro bent, kom je terecht in een versnelling van gebeurtenissen, complotten en verraad. R.R. Martin slaagt er ook in de spanning te verhogen door te werken met verschillende verhaallijnen. Door steeds maar een klein beetje informatie te geven, en dat soms verspreidt over de verschillende verhaallijnen, slaagt hij erin om je alleen maar meer zin te geven om verder te lezen. Je zal na een tijdje ook zelf naar verbanden beginnen zoeken tussen de verschillende stukken informatie die je krijgt. Het verhaal zit echter zo sterk in elkaar dat je al een Sherlock Holmes moet zijn om zelf de raadsels op te lossen. In totaal volgen we zo vier ‘hoofdpersonages’, met elk hun eigen verhaal, die op één of andere manier toch samenhangen.

R.R. Martin is er met Spel der tronen in geslaagd een beklijvende intro te schrijven voor de saga Het lied van ijs en vuur want uiteindelijk is dat waar het boek voor bedoeld is. Er zijn namelijk maar weinig grote plottwisten en het is vooral een aanloop naar het volgende boek. Hoe dan ook blijft het boek nog altijd een parel, ik heb meer dan één keer mijn boek even moeten neerleggen om te verwerken wat ik juist gelezen had. Als dit juist de inro was kan ik niet wachten om de volgende boeken ook uit te lezen. Dat is dan ook meteen de beste raad die ik kan geven: ga naar de bibliotheek of winkel en begin het boek te lezen, zeg dat ik het gezegd heb.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Stefzz (3 boeken)

Ik had eerst de serie gezien voor ik het boek las. Dat vond ik spijtig omdat het boek nog zoveel beter en grappiger is. Super verhaal!

Ik ben momenteel in het tweede boek bezig en zal hoogst waarschijnlijk de hele reeks uitlezen omdat het verhaal je echt meeneemt.

Leuk dat het korte hoofdstukjes zijn die telkens over één persoon gaan. Zo blijft het makkelijk te volgen want het is toch een verhaal waar véél hoofdpersonages zijn.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: labdarugo (2 boeken)

Citaat: "...In het raam boven hem verschenen gezichten. 'Hij heeft ons gezien' zei de vrouw schel. 'Zeg dat wel' zei de man. Brans vingers begonnen los te laten. Hij greep de richel met zijn andere hand... De man wierp de vrouw een blik toe. 'Wat ik al niet doe uit liefde' zei hij walgend. Hij gaf Bran een duw. Schreeuwend viel Bran achterwaarts het raam uit..."

Het Spel der Tronen is het eerste deel van het epos Het Lied van IJs en Vuur, geschreven door George R. R. Martin, die enorm populair is bij lezers van het fantasygenre. Thans zijn reeds vijf delen verschenen in zeven boeken. Het zesde en laatste deel, dat eveneens uit twee boeken zal bestaan, wordt voorzien voor 2014. De televisieserie Game of Thrones is gebaseerd op deze spannende sage en draagt ertoe bij om zich een bepaald idee te kunnen vormen over hoe de personages er zouden kunnen uitzien en hoe wij de diverse landschappen van de Zeven Koninkrijken visueel kunnen beoordelen.

Het ganse verhaal en de ontwikkeling van de verschillende verhaallijnen spreekt mij enorm aan. De strijd om de absolute macht van de Koninkrijken, waarbij de verschillende adelijke families een niets ontziend gevecht voeren met zowel woorden als zwaarden, boeit vanaf de eerste regels. Zodanig dat ik ook vol interesse uitkijk naar de graphic novels over de serie, waarvan ondertussen ook met een uitgave begonnen is. Vooral de familie Stark, bekend om hun waardigheid en standvastig bewind onder de kroon, en hun belangrijkste tegenstander, het geslacht Lannister, een trotse familie die zetelt op de klippen van de Rots van Casterling, komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hoe de titanenstrijd uiteindelijk zal aflopen, blijft nog een duister geheim, dat pas onthuld zal worden in het allerlaatste boekdeel... Alle opties blijven open. Wat zal de toekomst nog brengen, want 'Winter is coming'?...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Hendrickx (120 boeken)

Na het zien van de TV-serie, heb ik besloten om aan de boeken zelf te beginnen. De boeken zijn kleppers van formaat, maar ik kan niet wachten om te weten te komen hoe het verhaal zich verder afspeelt. De personages en het verhaal is reeds gekend bij het eerste boek, doch geeft het boek veel meer informatie over de verschillende families en hun leefwerelden. Elk hoofdstuk is gewijd aan een personage, zodat je gemakkelijk kan volgen. Het boek las vlot, ik weet niet of dit te maken heeft met het feit dat ik het verhaal al kende via de TV-serie. De intriges en plotten tussen de families, het blijft spannend. Ik ben zeker fan! Nu op naar het tweede boek!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Olivier Serteels (1 boeken)

Citaat: "De nacht daalt, en daarmee vangt mijn wake aan. Die zal geen einde nemen voordat ik sterf. Ik zal geen vrouw nemen, geen land bezitten, geen kinderen verwekken. Ik zal geen kronen verwerven, noch roem vergaren. Ik zal leven en sterven op mijn post. Ik ben het zwaard in de duisternis. Ik ben de waker op de muren. Ik ben het vuur dat brandt tegen de kou, het licht dat gloort in de ochtend, de hoorn die de slapers wekt, het schild dat de rijken der mensen beschermt. Ik wijd mijn leven en eer aan de Nachtwacht toe, in deze en alle komende nachten."

Het spel der tronen is het eerste boek in de zevendelige serie van George R.R. Martin. De strijd, om de Ijzeren Troon van de zeven koninkrijken in Westeros, tussen de verchillende families begint in het eerste boek met enerzijds de familie Eddard Stark en anderzijds Tywin Lannister. Het verhaal begint wanneer Robrecht Baratheon, de koning van Westeros, zijn Hand Jon Arryn verliest en op zoek moet naar een nieuwe. Hiervoor reist hij naar het Winterfell van Eddard Stark om er aan Eddard te vragen zijn nieuwe Hand te worden.

Aanvankelijk weigert Eddard deze aanvraag maar wanneer zijn vrouw, Catelyn Tulling, via een brief van haar zus verneemt dat haar schoonbroer –Jon Arryn– vermoord is, verandert Eddard zijn antwoord en beslist hij om toch mee te gaan naar Hooggaarde. Het eigenlijk doel van zijn toezegging is dus om te weten te komen wie Jon Arryn heeft vermoord. John Sneeuw, de buitenechtelijke zoon van Eddard, is ondertussen reeds naar de Muur om zich aan te sluiten bij de nachtwacht. Daar ontdekken ze dat er nog een gevaar is dat het Westores bedreigt.
Verder is er aan de andere kant de Smalle Zee nog Daenerys Thargaryen die bezig is met een leger op te zetten. Zij wil de rechtmatige troon in Westeros op te eisen. Het gevaar voor Westeros komt dus van alle kanten.

Het boek is opgebouwd in verschillende hoofdstukken, steeds vanuit het perspectief van een ander personage. Dit was zeer revolutionair voor de tijd waarin het boek geschreven werd. Ook de flashbacks spelen een belangrijke rol. De informatie die men daaruit krijgt, is van groot belang om de rest van het verhaal te kunnen volgen. Het is moeilijk om partij te kiezen voor een van de families. De lijn tussen goed en kwaad is zo klein en door je in te leven in het verhaal, krijg je steeds meer sympathie voor de verschillende personages. 


Het boek is opgebouwd in verschillende hoofdstukken, de auteur schrijft elk hoofdstuk uit een ander personage zijn perspectief. Wat toen hij het boek schreef revolutionair was. Hij werkt ook met een soort van flashbacks, dit doet hij om dingen die in het verleden gebeurd zijn duidelijk te maken, deze dingen zijn echt belangrijk om de rest van het verhaal te kunnen volgen. Het boek zal het je ook moeilijk maken om te kiezen voor de 'goede' en de 'slechte' families. Het kiezen tussen goed en kwaad is zeer moeilijk omdat je doorheen het verhaal sympathie krijgt voor verschillende personages, ook voor de gene die eigenlijk slecht zijn. Het boek is ook geen typisch fantasy boek, er komen wel draken en eunuchen in voor. Maar het gaat vooral om de intriges tussen de verschillende families in een setting van fantasy.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Nanny De Roover (3 boeken)

Iedereen kent het verhaal, het hoeft geen betoog. Zalig vind ik het feit dat er eigenlijk geen echte held is en dat Martin er zijn hand niet voor omdraait om af een toe een held of een schurk te laten sterven. Niemand is er onmisbaar. Mijn persoonlijke heldin is Arya, het jonge meisje dat wil leren zwaardvechten en alles en iedereen om de tuin leidt bij haar vlucht, maar ook daarna, in de volgende boeken, mentaal sterk genoeg is om te leren en te blijven leven...

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Ann Horckmans (259 boeken)

Citaat: "'We moeten terug', drong Gared aan toen in de bossen rondom hen het donker inviel. 'De wildlingen zijn dood.' 'Vrees je de doden?' vroeg ser Waymar Roys met een nauwelijks merkbaar glimlachje."

Schitterende fantasy! Avontuurlijk, meeslepend, duister, gewoonweg zalig!!! Een must!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Opwijk