Het hartvuur niet geblust

Gelezen door: André Oyen (3525 boeken)

Citaat: "Als ik vijftig bladzijden ver ben, kraak ik tegenwoordig de rug van een boek, grondig en onherroepelijk. Dat je zoiets ongestraft kunt doen met al die mooie woorden verschaft mij bijna lijfelijk genot."

Ik had het nooit voor mogelijk gehouden dat een man van het intellectuele soort nog wel in één bundel durft schrijven over én zijn grootmoeder en over Maghella, een 'godin' uit de blootboekjes van zijn vader. Een verfrissing na de hypes van priemgetallen, schaduw van te veel wind, vliegeraars en dergelijks fraais meer. Persoonlijk hou ik van een stevig verhaal met dingen uit het leven om me heen, maar ook van poëzie. Wanneer iemand de twee tot een heerlijke mix weet om te toveren ben ik verloren en laat ik zijn of haar lectuur niet meer los.

Bernard Dewulf kan het, Diane Broeckhoven ook en Jean-Paul Mulders ook, zeker weten. Ik lees zijn Weekend Knack collums héél graag en een bundeling van al zijn mijmeringen vind ik een waar smulfestijn. Jean-Paul Mulders (Kortrijk, 1968 revolutionair van meet af aan) is journalist en schrijver. Tegenwoordig is hij vooral bekend van zijn wekelijkse column op de laatste pagina van Weekend Knack, maar hij haalde ook roem met andere wapenfeiten zoals Een zeer treurige prins (biografie van cultdichter en drugdode Jotie T'Hooft, 1997) en Aftersun (roman, 2002).

Internationale roem oogstte hij met zijn zoektocht naar de Fransman Jean-Marie Loret, die in de jaren 1970 de wereldpers haalde door zich uit te geven voor de zoon van Adolf Hitler. Tegelijk kon hij het definitieve antwoord geven op een andere vraag die historici al decennialang bezighoudt, namelijk of Hitler zelf Joods bloed in de aderen had. Over deze spannende zoektocht verscheen bij Herbig Verlag in München Auf der Suche nach Hitlers Sohn - Eine beweisaufnahme. De Nederlandse editie De zoon van Hitler is bij Aspekt verschenen in 2009.

Persoonlijk vind ik het altijd geweldig dat zo iemand ook tijd maakt om vol overgave te schrijven over heel gewone zaken en om de dagdagelijkse dingen met een poëtische blik te bekijken. Zelf drukt hij het zo uit: 'De werkelijkheid wordt in mijn columns zonder veel scrupules omgesmeed, door elkaar gehaspeld en verweven met lichaamsvreemde verhalen.' Het heeft een mooie bundeling opgeleverd met ragfijne stukjes die ik ook nog eens stukgelezen heb.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: