Een gebroken man

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3368 boeken)

Citaat: "De politie hoeft me niet eens me te verhoren Ze hoeven me maar uit te kleden om te zien dat mijn bloed allergisch is voor corruptie."

L'homme rompu (Een gebroken man) uit 1994 gaat over corruptie in de moderne samenleving van Casablanca. Ben Jelloun beschrijft heel subtiel maar ook heel duidelijk hoe de individuele mens moet zwichten voor het corrupte systeem. De hoofdpersoon Mourad werkt als civiel ingenieur, maar verdient niet genoeg om de studiekosten en de dokter voor zijn kinderen te betalen. Koste wat kost probeert hij zijn eerlijkheid te bewaren. Zijn vrouw noemt hem een slapjanus en slingert hem naar het hoofd dat zijn eerlijkheid geen brood betaalt net zo min als het schoolgeld van zijn kinderen. Een enkele toegeving wordt hem echter fataal. Hij wordt niet rood van schaamte maar wel wit.

Het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon, geheel in stijl met de vorige boeken van de schrijver. De magische elementen, in dit geval het verlies van huidskleur, die kenmerkend zijn voor zijn werk, worden alleen op het laatst gebruikt, om de persoonsverandering van Mourad te verwoorden. De corruptie maakt hem wit... De symboliek kon niet duidelijker. De auteur droeg de roman op aan Pramoedya Ananta Toer die van de Indonesische overheid al jarenlang huisarrest had.
Tahar Ben Jelloun heeft met dit boek een universeel thema aangeboord dat in de Arabische wereld terug brandend actueel geworden is.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: