Bij het vallen van de avond

Gelezen door: Rudy Blom (14 boeken)

Citaat: "Op een trommel slaan om een beer aan het dansen te krijgen, terwijl we de sterren zouden willen ontroeren."

Peter en Rebecca, beiden op het hoogtepunt van hun carrière, krijgen onverwachts bezoek van de jongere en verleidelijke broer van haar. Hij heeft een drugsverleden en is duidelijk op zoek naar affectie en liefde. Zijn korte aanwezigheid zal de levens van beiden erg op de proef stellen. De auteur schrijft hier eens temeer een prachtig boek, (na Bloedverwanten en De uren) waarin je niet alleen kennis maakt met de wereld van de kunst, maar vooral ontdekt dat het spelen met gevoelens iemands leefwereld totaal kan doen veranderen. Een aanrader!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Agnes Poesen (291 boeken)

De roman Bij het vallen van de avond vertelt het verhaal van een 44-jarige man getroffen door een midlifecrisis . Deze man, Peter, is een galeriehouder, kunsthandelaar die nooit de ultieme top in deze branche heeft kunnen bereiken. Hij is reeds jaren gehuwd met Rebecca , een redactrice. Hun huwelijk kan je het best omschrijven als een rustig kabbelend beekje. Samen hebben ze één dochter Bea, die de levensstijl van haar ouders de rug toekeerde, haar studie voor bekeken hield en nu werkt als serveerster. In feite is zij het enige wolkje aan de lucht voor Peter en Rebecca.

Maar ondanks dit eerder zorgeloze leven is Peter niet gelukkig, zoals hij zelf zegt gaat hij gebukt onder “de grote verwarring”. Peter bevindt zich in een crisis net als zijn stad, zijn land dat getroffen is door de bankencrisis. Peter kan moeilijk aanvaarden dat dit nu zijn leven is, er moet toch meer zijn… meer schoonheid… meer inhoud, meer diepgang… iets waarover je je nog eens kan verwonderen of nog beter wat je kan bewonderen.

Alles wordt nog verwarrender als Mizzy, Rebbeca’s veel jongere broer, zijn intrek neemt in hun loft. Mizzy, net afgekickt na jarenlang druggebruik, is op zoek naar zichzelf , wie of wat wil hij zijn, hoe gaat hij zijn verdere leven uittekenen. Peter geraakt in de ban van deze mooie, geheimzinnige schoonbroer. Hij gaat hierin zeer ver maar beseft op tijd dat hij door zijn schoonbroer wordt gebruikt voor diens persoonlijke belangen.

De roman is prachtig geschreven. Onderwerpen als liefde, vergankelijkheid , … worden op elegante, melancholische manier uitgedrukt in de vele innerlijke monologen van het hoofdpersonage Peter. De schrijver getuigt van een groot psychologisch inzicht gezien de scherp weergegeven personages. Alle emoties worden haarscherp weergegeven. Als lezer krijg je tijdens het lezen van deze roman nog een minicursus kunst en wereldliteratuur gratis aangeboden.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Gelezen door: Marc Dilli├źn (135 boeken)

Voor mij is dit een tegenvallend boek. De setting is ok: Peter en Rebecca zijn twee mensen die gesetteld zijn, een mooie, dure loft bezitten, een boeiende, lucratieve job hebben, kortom alles is aanwezig om hun tweede levenshelft rustig aan te vatten. Dan verschijnt Mizzy, de jongere broer van Rebecca, op het toneel. Een ex-verslaafde en iemand die nog niet weet welke richting zijn leven uit moet.

Boeiend als beginpunt, maar de auteur doet er bitter weinig mee: de personages worden onvoldoende uitgediept, er is geen spanningsboog in het verhaal, tenware dat de gezochte, erotische spanning tussen Peter en Mizzy hiervoor door moet gaan. Het wereldje van kunstenaars en verzamelaars had ook veel beter tot zijn recht moeten komen, kortom de sleur van het dagelijkse leven van Peter en Rebecca sluipt in de sleur van het boek.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties:

Locatie: Manhattan