Weltschmerz voor dummies

Gelezen door: Andr├ę Oyen (3553 boeken)

Citaat: "Mevrouw Hermans kwam terug met een ingelijste foto van haar zoons: vier vlezige mannen in T-shirts met gekruiste armen en biceps als varkenshammen, gefotografeerd tijdens een zonnige vakantie, met breed gespierde glimlachen. Ze hadden zulke witte tanden dat ik dacht: walgelijk propere mannen, die nooit hebben gerookt en na hun huwelijk nooit hebben gebeft. "

Jan Van Loy bewees met drie fenomenale romans De heining, Alfa Amerika en Bankvlees dat hij kan schrijven. Zijn maatschappelijk relevante onderwerpen koppelt de auteur ook telkens aan een actuele thematiek. Weltschmerz voor dummies is een kortverhaal dat uitgeverij Voetnoot uitgaf in zijn Belgicareeks en dat erg doet terugdenken aan zijn debuutroman Bankvlees, waarmee hij de debuutprijs won.

In dit verhaal worden we geconfronteerd met een werkloze, alleenstaande man die bezoek krijgt van zijn broer die net vrij is uit de gevangenis. Ze besluiten samen een koelkast te verkopen met een list om aan geld te komen. Het is een heel grappig verhaal waarvan je je pijnlijk bewust wordt dat het ook wel eens de schrijnende realiteit zou kunnen zijn. Eigenlijk is het een heel grimmig stuk proza dat de lezer meteen aanspoort om zich ook in het andere werk van deze grote auteur te gaan lezen.
Dirk Leyman verdiept zich in een nawoord in de carrière en het werk van Jan Van Loy.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: