Zomerleven

Gelezen door: Norbert De Meyer (139 boeken)

Citaat: "10 juli Ik zie zo graag de koeien ’s avonds huiswaarts keren, log van melk, met lome schreden en zwaar loeiend als van toorn of ongeduld. Zij ruiken naar room en naar muskus en melk en hun grote ogen staan bol en verzadigd."

De gang der seizoenen zoals Cyriel Buysse (1859-1932) ze ervoer, straks honderd jaar geleden, vanuit zijn ‘zomerhut’ Molenberg in Deurle, is van een ontroerende en soms naïeve schoonheid. Na lezing vroeg ik me af wat van dit natuurschoon vandaag rest; erger nog: wie er nog oog voor heeft. Buysses lyrische, melancholische stijl spat van elke bladzijde. Hij voelt zich in zijn nopjes midden de natuur, met de hem bekende vergezichten en mensen.
Hij neemt geen blad voor de mond in zijn afschuw voor de alles verstikkende stad, nog minder als hij het heeft over de Wereldtentoonstelling in Gent en zijn verblijf in New York. Zijn levensvreugde brengt hij moeiteloos over op de lezer. En dan te bedenken dat de eerste Wereldbrand voor de deur stond toen hij deze hartstochtelijke plattelandse notities neerpende. Van tegenstellingen gesproken. Het geknipte dagboek voor wie snakt naar een greintje peis en vree in deze gekke wereld.

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: